Postimees 1931. aastal: näitlejate sotsiaalgarantiid ja pension

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile peeti Tallinnas näitekunsti sihtkapitali valitsuse koosolekut, millest osa võtsid meie kõikide teatrite esindajad välja arvatud «Estonia» teater, kes teatavasti kevadel demonstratiivselt näitekunsti sihtkapitali valitsusest lahkus.

 See oli esimene suurem töökoosolek näitekunsti sihtkapitali valituse tegevusaja kestel, kuna varematel koosolekutel võeti vastu ainult eelarved. Koosolek kestis kella 10 homm. kuni poole 9 õhtul. Esimesena tuli arutusele kavategelaste sotsiaalkindlustuse korraldamine. Nimelt näitlejate üldise haigekassa elluviimine ja pensioni fondi loomise küsimus. Teatavasti ei luba praegune üldhaigekassa seadus näitlejaid võtta üldhaigekassa alla. Et aga iseseisva haigekassa loomine näitlejate keskel oleks suuremate raskustega seotud, siis otsustati pöörduda haridus-sotsiaalministeeriumi poole, et see töötaks välja vastavad muudatused üldhaigekassa seaduses, et võimalik oleks ka näitlejaid selle alla võtta.

Pikemaid kaalumisi nõudis ka pensioni fondi loomise küsimus. Teatavasti puudub praegu näitlejatel pensioni fond ja pensioni maksetakse kultuurkapitali poolt näitekunsti sihtkapitali summadest. Et aga iga aasta tuleb juure pensionile minejaid, siis ähvardab juba nüüd ja eriti tulevikus pensionideks minev summa alla neelata kogu sihtkapitalile määratud summad ja takistab seega loova töö edendamist. 9.12.1931

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles