Intervjuu Urmas Viilmaga: teiste mõistmiseks peab ennast tundma

Liisa Tagel
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peapiiskop Urmas Viilma kutsub üles oma kristlikkust ja kristlikku kultuuriruumi kuulumist mitte häbenema.
Peapiiskop Urmas Viilma kutsub üles oma kristlikkust ja kristlikku kultuuriruumi kuulumist mitte häbenema. Foto: Mihkel Maripuu

Teistsuguse kultuuri ja religiooni austamise aluseks on omaenese kultuuri tundmine. Kui ütleme, et Eesti ei ole kristlik, milline see siis on? küsib Eesti Evangeelse Luteri Kiriku peapiiskop Urmas Viilma.

- Ütlesite neljapäeval toomkirikus peetud advendikõnes, et kristlastel on aeg kapist välja tulla. Mis kapis kristlased siis on?

Mulle tundub, et me peame Eestis mittekristlikuks väga selgelt kristlikke asju. Keerulistel aegadel me mõtleme inimeste peale. President ütles näiteks, et me peame mõtlema Eston Kohvri peale. Ameerika president oleks öelnud, et palvetame tema eest. Me mälestame kedagi leinaseisakuga. Me paneme küünlaid inimeste mälestuseks, aga arvame, et see ei ole kristlus. See on kristlus, mujal maailmas nimetataks seda kristluseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles