Erkki Bahovski: raudrusikas või küps vili?

Erkki Bahovski
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erkki Bahovski
Erkki Bahovski Foto: Mihkel Maripuu

Samal ajal, kui leedulased ja poolakad toetavad valdavalt NATO alaliste baaside rajamist oma riiki, pole ei eestimaalased ega lätimaalased nii entusiastlikud. Nii selgus eelmisel nädalal Rahvusvahelises Kaitseuuringute Keskuses esitletud avaliku arvamuse küsitlusest, mille oli läbi viinud Poola Poliitikauuringute Instituut. 63 protsenti leedulasi ja 62 protsenti poolakaid on nõus NATO alaliste baasidega, kuid Läti 37 protsenti ja Eesti 40 protsenti baaside poolt ei kõla just eriti julgustavalt. 

Tähelepanelik lugeja on ilmselt juba märganud ühelt poolt poolakate/leedulaste ja teiselt poolt eestimaalaste/lätimaalaste erinevust. Nimelt oli Poola instituut uurinud eraldi ka Eesti ja Läti vene vähemuse seisukohta. Kokkuvõttes viiski vene vähemuse eitav suhtumine NATO alalistesse baasidesse alla ka Eesti ja Läti keskmise. Eraldi võetuna olid arvud veel kõnekamad: Eestis toetas NATO alaliste baaside rajamist seitse ja Lätis kaheksa protsenti venekeelsest elanikkonnast (eestlaste seas oli protsent 54 ja lätlaste seas 58).

Selliseid erinevusi oli muidugi veel. Kui jutt läks näiteks küsimusele, keda pidada Ukraina konfliktis süüdlaseks või kas Venemaa poolt on ohtu oodata. Eestlaste/lätlaste ja venekeelse elanikkonna vastused olid radikaalselt erinevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles