Saadiku vabadus

Sigrid Kõiv
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maire Aunaste
Maire Aunaste Foto: Liis Treimann / Postimees

IRLi saadik Maire Aunaste on, erinevalt partei pealiinist, olnud kooseluseaduse pooldaja. Eravestluses on ta oma hoiaku põhjenduseks öelnud, et kui peab valima perekonna ja partei toetuse vahel, siis ta valib perekonna toetuse.

Põhiseadusega ette nähtud saadiku vabadus hääletada oma südametunnistuse järgi tõi aga Aunastele siiski kaela pahanduse. IRLi fraktsiooni juht Priit Sibul leidis, et riigikogu liikme vabadus on tore küll, kuid hääletama peab parteisõdur siiski nii, nagu rivikord ette näeb. Sibul avaldas kahtlust, kas säärase allumatuse korral on Aunaste jätkamine IRLis üldse võimalik. Hiljem palus Sibul Aunastelt vabandust.

Ent partei distsipliini ülemaks pidamine südametunnistuse ees peaks olema omane teistsugustele režiimidele, kui Eestis praegu on, või kui Eestis, siis hoopis teistsugusele erakonnale kui see, millisena IRL end kujutada on püüdnud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles