Postimees 1892. aastal: igaüks teeb ilmanäitust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1900. aasta maailmanäitus Pariisis.
1900. aasta maailmanäitus Pariisis. Foto: Topography/Scanpix

Politika ringvaatus. Austrias on meestel ka kõva maailma-näituse nõuu pähe tekkinud, millega viimsel ajal kõik maad ja päälinnad püüavad uhkustada. 

Kuna ameriklased oma näitust tänavu ja tuleva aasta peavad, belglased ületuleval aastal ette võtta tahavad, prantslased oma ju 1900 aastaks ära on määranud, tahavad Austria mehed oma näitust viimsete vahel, nimelt 1897 aastal, toime panna. Nagu lugejad mälestavad, oli see nõuu ka Saksa maal Berlini kohta kõvasti liikumas, jäeti aga katki, kartes, et asi hästi ei sobi, kahe teise nii ligistikku näituse vahel. Aga Austrias näib ometi süda rindu võetama ja õnn ära katsutama.

Wieni esimene maailma-näitus 1873 tõi muidugi linnale oma jagu hiilgavaid päivi, tagajärele küll paljudele «kassi ahastust», sest hulk panga- ja muid asutusi, mis näituse ajal tekkinud, läksivad sellega ühes hauda ja mitmetele jäi vesi silma – pill tuli pika ilu järele. Aga ikka näib neid aegu uuesti soovitavat ja olla ju hoolsad ettevalmistused ettevõtte jaoks käsil.

Dahomeest ei kuule nüüd enam pääle päälinna langemise suurt uudist midagi; päält näha on kõik vagusi ja näib, nagu oleks sõda sootumaks otsas ja võiks prantslased oma võidupidu pidada. Kuid väga on karta, et tuli tuha all edasi leegitseb, kust äkki jälle välja võib pahvatada. Prantslased jagavad ju agarasti karu nahka, kuigi karu ammugi veel käes ei ole. 25.11.1892

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles