Postimees 1911. aastal: alkoholi kahju

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratiivne foto. Valga karskusseltsi 40. aasta juubeliaktus, 1930. a. Alumises reas vasakult kolmas (märgistatud ühe ristiga) Valga linnapea Jaan Soo, paremalt esimene (märgistatud kahe ristiga) karskusseltsi esimees Peets. Kes on aga ülejäänud?
Illustratiivne foto. Valga karskusseltsi 40. aasta juubeliaktus, 1930. a. Alumises reas vasakult kolmas (märgistatud ühe ristiga) Valga linnapea Jaan Soo, paremalt esimene (märgistatud kahe ristiga) karskusseltsi esimees Peets. Kes on aga ülejäänud? Foto: Eesti Ajalooarhiiv/Rahvusarhiiv

Narvast. Karskuseselts «Võitleja» pani 20. nov. suurema karskuse-kihutusekoosoleku toime, kus M. Leinbaum, advokat J. Vilms Tallinnast ja adkovat P. Rubel kõnelesivad. M. Leinbaum rääkis oma kõnes – alkoholi mõjust organismuse pääle – muu seas, kuidas alkoholi poolehoidjad palju vabandavaid põhjendusi eneste kasuks püüavad üles seada, kuid teadusliku arvustuse ees ei püsi need põhjendused mitte. 

Tahame oma ilusale kodumaale jääda, siis peame oma terve jõuuga joomakombe vastu võitlema. J. Vilms'i kõne - alkoholi ühiselulisest kahjust – selgitas alkoholismust iseäranis tööliste-klassi seisukohalt, ära näidates, kuidas alkohol töötab jne.

P. Rubel näitas, kuidas paljude maade tuluarvetes tähtsamaks sissetulekuhallikaks nimelt alkohol on ja kuidas Vene valitsus mitmel ajal ja viisil alkoholi müügi korraldusega on lootnud edendada. Isäranis suurt lootust on praeguse monopolisüstemi pääle pandud ja arvatud, et see rahva kombeelu tõstab ja iseäranis põllumajandust edendab. Et lootused täide ei ole läinud, seda näitab praegune seisukord, kus joomise kasvamisega ka kombeline elu langeb. Ka on riigivalitsus katsunud karskusekuratoriumide kaudu alkoholi-vastast võitlust ededada, kuid korraldus ei ole targurliste elementide käes kasu toonud. 23.11.1911

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles