Juhtkiri: poliitiline mängurlus õiguste kaitse sildi all

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare otsus loobuda hagist Postimehe ja ajakirjanik Tuuli Kochi vastu niinimetatud mõjuagendi kaasuses ning seejuures esitatud argumentatsioon esitavad üksiti küsimuse nimetatud kohtuasja püstipanemise tegelikest ajenditest.

Postimees lähtub oma töös kehtivast õiguskorrast ja heast ajakirjandustavast. Kui keegi leiab, et ajakirjandus teeb talle liiga, saab ta pöörduda väljaande poole vastulausega, et parandada avaldatud materjalis esinevaid faktivigu ja tsitaate. Erimeelsusi saab lahendada ka eneseregulatsiooni organis – Pressinõukogus – ning loomulikult võib iga kodanik oma õigusi kaitsta kohtus.

Postimees avaldas 16. detsembril 2010 paberlehes ja veebis artikli «Vastuluure kirjeldab Edgar Savisaart Venemaa mõjuagendina». Alles ligi kolm aastat hiljem (!), aastal 2013 pöördus Savisaar kohtusse, nõudes avaldatud andmete ümberlükkamist või väärtushinnangute avaldamise õigusvastasuse tuvastamist ja nende avaldamisega tekitatud moraalse kahju hüvitamist. Kohus leidis kahes astmes, et kuivõrd artiklis avaldatu puhul on tegemist väärtushinnangutega, puudub alus kohustada ajakirjanikku ja väljaannet avaldatud andmeid ümber lükkama ja hüvitist nõuda. Hageja soovis siiski jätkata vaidlust kõrgeimas kohtuastmes, riigikohtus.

Nüüd hagist loobumist kommenteerides märkis Savisaar, et riigikohus on otsuse väljakuulutamist korduvalt lubanud ning on nüüd määranud uueks otsuse väljakuulutamise kuupäevaks 20. novembri. Keskerakonna kongress, kus Savisaar taas parteijuhiks kandideerib, leiab aset 29. novembril ning kohtuotsus võib tema hinnangul delegaatide eelistust mõjutada.

«Ma ei soovi, et minu poliitiline tegevus oleks sellest kohtuotsusest ühel või teisel moel mõjutatud. Ma ei soovi poliitkonjukturismi. Ma soovin vältida ühe- või teistsugusele kohtuotsusele poliitilise tähenduse omistamist,» teatas Savisaar, lubades asja hiljem, kongressi järel, uuesti üles võtta.

Nagu kogu kohtuasja mõtlematu algatamine kõnelevad Savisaare sõnumid hoopis poliitmängust, mitte soovist oma õigusi kaitsta. Selle asemel, et vaielda väärtushinnangud esitanud kaitsepolitseiga, valis poliitik vastaseks sõnumitooja, vaba ajakirjanduse.

Postimees on veendunud, et pole Savisaare õigusi rikkunud, olles samas valmis austama sõltumatu kohtu otsust, ja seda mistahes ajal. Eesti Vabariik on õigusriik, kus kohtuvõim ei ole poliitiliselt kallutatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles