Postimees 1914. aastal: pööre Lutsu toodangus on nüüd sündinud

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oskar Luts
Oskar Luts Foto: Repro

Kirjandusest. O. Luts. Kirjutatud on… «Noor-Eesti» kirjastus, Tartus 1914. 187 lhk., hind 1 rbl. 20 kop.

Alles kaks aastat on sest mööda, kui O. Luts meid kõiki üllatas oma vahetpidamata toodanguga, tähelepanekute värskusega ja algupärasusega, kujutusevõime leidlikkusega, selgesti dramatiliste kalduvustega… Tema raamatutes oli seda, mis prantslased frisson de nouveau (uue värin) nimetavad, midagi enne olematat, enne kirjeldamatat, oma uudsusega veetlevat. Kõik tema kuus esimest raamatut, Kevade I ja II, ja esimesed näitemängud on kirjutatud sellesama naivse ja vahendita kunstiga, sellesama hooletusega ja nähtava kiirusega. Koolitamata, välja töötamata, ühegi sisemise ehk välise korrata, sagedasti koguni maitseta, aga ikka värske, leidlik, täis tundmust, meelekujutust, huumorit, - niisugusena esineb neis raamatutes Lutsu and. Tema mõlemad Kevaded on rikkad poisikese-elu psühologiast, algupärastest iseloomudest ja veel algupärasematest situatsionidest; terve väike varaait täis kirjanduslikka voorusi, aga kuju, ehituse, kunstlise kaalumise poolest niisama täis korralagedust.

Oli selgesti ette näha, et see viljarikas, aga vormita talent varemini ehk hiljemini iseteadvusele pidi jõudma, pööre pidi paratamata tulema, ühel ehk teisel kujul. Oli tarvis ainult, et toodangu vool silmapilgukski peataks, et refleksionile maad anda, oli tarvis ainult lugemise kaudu mõne teise kirjanduslise vooluga kokku põrgata. Ükstapuhas, missugune põhjus on olnud, igatahes on pööre Lutsu toodangus nüüd sündinud.

18.11.1914

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles