Mida me teame Pariisi sündmustest?

Liisa Tagel
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
French flags and a note reading "We will not let you spoil our children's lives" at the site of the attack at the Cafe Belle Equipe on rue de Charonne in the 11th district, early on November 16, 2015 in Paris, three days after the terrorist attacks that left over 130 dead and more than 350 injured. France prepared to fall silent at noon on November 16 to mourn victims of the Paris attacks after its warplanes pounded the Syrian stronghold of Islamic State, the jihadist group that has claimed responsibility for the slaughter.  AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD
French flags and a note reading "We will not let you spoil our children's lives" at the site of the attack at the Cafe Belle Equipe on rue de Charonne in the 11th district, early on November 16, 2015 in Paris, three days after the terrorist attacks that left over 130 dead and more than 350 injured. France prepared to fall silent at noon on November 16 to mourn victims of the Paris attacks after its warplanes pounded the Syrian stronghold of Islamic State, the jihadist group that has claimed responsibility for the slaughter. AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD Foto: AFP/SCANPIX

Pariisi tabas reede õhtul rida rünnakuid, milles hukkus praegustel andmetel 129 inimest ja sai vigastada 352, kellest kümnete olukord on veel kriitiline.

Viimased sündmused:

  • Politsei otsib taga kahtlusalust, kes oli usutavasti otseselt seotud reedese rünnakuga. Tagaotsitav on 26-aastane Salah Abdeslam. Arvatakse, et tema rentis musta Volkswagen Polo, mida kasutati Bataclani kontserdimaja juures toimunud rünnakus. Salahi vend Ibrahim Abdeslam lasi end õhku kontserdimaja lähistel Comptoir Voltaire'i kohviku ees ja vigastas selle käigus ka üht pealtnägijat.

  • Prantsusmaal on viimastel päevadel toimunud üle 150 politseireidi. Terrorismivastased üksused korraldasid reide Toulouse'i, Grenoble'i ja Jeumonti piirkonnas ning Pariisi äärelinnas Bobignys. Otsiti läbi hooneid ja arreteeriti mitmeid isikuid. Lyonis arreteeriti Prantsuse meedia teatel viis kahtlusalust ja konfiskeeriti raketiheitja.  

  • Prantsusmaa peaminister Manuel Valls hoiatas, et terroristid kavandavad veel teisigi rünnakuid nii Prantsusmaal kui teistes Euroopa riikides. «Me teame, et valmistati ette operatsioone ja neid valmistatakse endiselt mitte ainult Prantsusmaa, vaid ka teiste Euroopa riikide vastu,» ütles ta Prantsuse raadiojaamale RTL.
     
  • Tuvastatud on 103 129st hukkunust. Ametlikku nimekirja pole veel avaldatud. Kümnete vigastatute seisund on veel kriitiline.


Ründajad

  • Reede õhtul hukkus seitse ründajat.
     
  • Võimud kahtlustavad, et Pariisi terrorirünnakute taga on Belgia kodanik Abdelhamid Abaaoud, kes viibib hetkel Süürias.
     

    26-aastane Salah Abdeslam politsei tagaotsimiskuulutusel.

     

  • Seni on nimeliselt teada viis ründajat: tagaotsitav 26-aastane Salah Abdeslam, tema 31-aastane vend Ibrahim Abdeslam, 29-aastane Prantsusmaa kodanik Omar Ismaïl Mostefai, arvatavasti Belgias elanud 19- või 20-aastane Bilal Hadfi ja Süüria päritolu 19-aastane Ahmed Almohamed.  Viimased neli lasid end kõik ise õhku.
     
  • Ametlikult on teatatud kahe ründaja nimed – tagaotsitav Salah ja Alžeeria päritolu Prantsusmaal kasvanud Omar Ismaïl Mostefai.
     
  • Mostefai isik tehti kindlaks Bataclani kontserdisaalist leitud sõrme järgi. Mostafei sattus politsei huviorbiiti 2010. aastal, mil ta hakkas käima radikaalidega sidemeid omavas mošees. 2013. aastal kaotati ta silmist. Mees oli jälgimise all kui radikaalsete ideega seotud isik mitte kui terrorikahtlusalune. Washington Posti andmetel pole välistatud, et ta läks Süüriasse. Mostafei vend kinnitas politseile, et ei ole temaga enam aastaid rääkinud. Üle kuulatakse aga kogu tema perekond. 
     
  • Belgia võimud on arreteerinud veel seitse isikut, kes olid arvatavasti rünnakutega otseselt seotud. Üks arreteeritu arvatakse olevat kolmas Abdeslami vendadest.
     
  • Politsei huviorbiidis on Brüsseli Molenbeeki piirkond, kust on suundunud proportsionaalselt kõige enam radikaale Süüriasse ja Iraaki džihadistide ridadesse võitlema.
     
  • Mõni tund pärast rünnakut peatas Prantsuse politsei Belgia piiril Salah Abdeslami ja veel kaks meest, ent lasi neil edasi sõita, sest tol hetkel ei olnud nende nimed veel üheski tagaotsitavate nimekirjas.
     
  • Ühelt sündmuskohalt leiti 25-aastase Ahmed Almohamedi Süüria pass. See isik on Kreekas pagulasena registreeritud ning Kreeka ja Serbia ajakirjanduse andmetel liikus ta sealt edasi läbi Makedoonia Serbiasse. Seni pole aga teada, kas tegu on ründaja õige nimega, ehkki ründaja sõrmejälgede abil tehti kindlaks, et ta tuli oktoobris Kreeka Lerose saare kaudu Euroopasse.
     
  • Pariisis reedel sooritatud terrorirünnakutes kasutati Prantsusmaal esmakordselt pommiveste ning need valmistas väga oskuslik professionaal, kes võib veel viibida Euroopas vabaduses, ütlesid luure- ja julgeolekueksperdid.
     
  • ​Prantsuse president Francois Hollande teatas laupäeval, et rünnaku korraldas äärmusrühmitus Islamiriik ning tegemist oli väljaspool Prantsusmaad kavandatud rünnakuga. Äärmuslased võtsid rünnaku ka juba laupäeval omaks.
     

Vastus terroristidele


 

Väga väikeste vahedega toimus Pariisis reede õhtul seitse rünnakut (loe täpsemaid kirjeldusi ja vaata videokaadreid)

Türgi võimuesindajad teatasid pühapäeval, et Istanbulis õnnestus ära hoida suur terrorirünnak, mis pidanuks samuti reedel toimuma.

Uudisteagentuuri AP teatel hoiatas Iraagi luure Prantsusmaa luuret vaid päev enne Pariisis toime pandud terrorirünnakuid äärmusrühmituse Islamiriik võimaliku terrorismi eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles