Mariliis Mets: kas Pariisi must reede on uus 9/11?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mariliis Mets
Mariliis Mets Foto: Toomas Huik

Kui riik teatab, et on sõjas, kas ühiskond on valmis kandma oma osa koormast; kui kaugele minna demokraatlikus riigis vabaduste piiramisega julgeoleku nimel, küsib kaitseministeeriumi nõunik Mariliis Mets.

Kahtlemata valitseb soov kiiresti ning jõuliselt tegutseda ja ka rahvas ootab tegusid, kuid võitluses terrorismi vastu ei ole kiireid lahendusi.

Riigi poliitilisel ladvikul seisavad ees keerulised valikud: kas anda julgeolekuteenistusele veelgi rohkem õigusi, kus on inimeste vabaduste kitsendamise piir, kas ja mille arvel investeerida rohkem julgeolekusse.

Rahvusvahelisel tasandil kerkib tõenäoliselt taas päevakorda sõjaline operatsioon. Tuleks sulgeda ISISe treeninglaagrid, hävitada juhtimisstruktuurid ja keerata kinni rahastamisallikad. Ainult drooni- ja õhurünnakutega seda ei suudeta. Kuid Afganistani ja Iraagi sõja kogemused on tõenäoliselt veel liiga eredalt meeles, et keegi tahaks hakata uue suure terrorismivastase sõja eestvedajaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles