Ksenia Repson-Deforge: ei miskit isiklikku, ainult puhas äri

Ksenia Repson-Deforge
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ksenia Repson
Ksenia Repson Foto: Marina Puškar

Immanuel Pärt, Estonian Airi ajaloo viimase reisi teinud lennuki kapten, kirjutas Eesti pilootide nimel valusalt terava kirja Eesti riigile ja rahvale.

«Tahaks öelda, et las see juhtunu jääb õppetunniks, aga ei saa,» kirjutab ta. Tema sõnul ei saa erinevalt ametnikest kapten ja meeskond lubada endale vähimatki möödavaatamist reeglitest ja reglementidest.

«Täna seisame riigi laua ees ja meile vaatab vastu tühi paber: nägemist, töömesilased, oli tore, aga otsa sai. /.../ Oleme kurvad riigikoridorides valitseva hoolimatuse, diletantluse ja küündimatuse pärast,» nendib ta.

Tema mure on arusaadav: tema enda ettevõte, mida ta oli teeninud tões ja vaimus, pakub välja kompromissi, mille järgi koondamistasu makstakse välja küll esimeses järjekorras, aga minimaalses ulatuses. See ei ole tema süü, et juhtkond  nii äbarikuks osutus.

Aga nii, armsad vennad, ei saa isegi koduses arvepidamises otsa otsaga kokku, nii ootab kergesti ees häving ja uus pankrot.

Ja siis kargab nagu džinn pudelist välja uus operaatorfirma Nordic Aviation Group, kes tegeleb Sloveenia lennukompanii Adria Airways teenuste vahendamisega Eestis. Mäletate ehk isegi, kuidas nõukogude ajal edasimüüjaid nimetati...

Tähelepanu väärib uue ettevõtte äriidee, mille pakkusid välja selle kenakesti teenivad juhid: «Eestimaa inimesed peavad eelistama meie lendusid konkurentide omadele ka siis, kui mõne välismaa firma pilet maksab pisut vähem.»

Aga nii, armsad vennad, ei saa isegi koduses arvepidamises otsa otsaga kokku, nii ootab kergesti ees häving ja uus pankrot. Kogu see tegevus käib ju äärmiselt madala majanduskasvu taustal ja tingimusil. Üleeile andis Swedbank värsked arvud teada: kõigest 0,5 protsenti kolmandas kvartalis. See tähendab, et ostuvõime ja tarbimine mitte ei suurene, vaid kahaneb.

Eelista eestimaist! Sedasama hüüdlauset kasutatakse ka kohalike toiduainete kohta, mis, kui päris aus olla, ei ole sugugi mitte alati maailma parimad ja kindlasti mitte kõige odavamad. Olgu peale, toiduaineid saab osta ka soodushinnaga ja neid saab hoolikalt valida. Saab kas või lõpuks ise kasvatada.

Muide, lennuühendusegi osas on valik olemas: las ametnikud lendavad Brüsselisse, nagunii nad seda oma taskust kinni ei maksa, aga ise istume kodus.

Ei ole mul patriotismi nii palju, et üldse mitte raha lugeda, kui asi puudutab lennupileteid – hinnaerinevus on ikka liiga suur. Minu ideaalmaailmas ei piirduks Eesti ainult suurepärase lennujaama rajamisega, vaid üritaks luua ka odavlennufirmadele meelepärase sõlmpunkti. Aga seda vaevalt kunagi juhtub. Ja seepärast võtangi isiklikud lennureisid ette ainult Riia kaudu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles