Marek Tamm: kuidas Roland Barthes võib muuta teie elu

Marek Tamm
, ajaloolane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roland Barthes
Roland Barthes Foto: akg-images / scanpix

Miks pagulased meid hirmutavad? Kuidas lugeda ajalehti? Mis on võim? Kuidas keel meid mõjutab? Barthes'ist võib olla abi väga mitmes aspektis, kirjutab Tallinna Ülikooli humanitaarteaduste instituudi professor Marek Tamm. 

Juubelid on suurepärane ettekääne, et enda jaoks (uuesti) avastada eeskujusid minevikust. Paari päeva eest möödus 100 aastat suure prantsuse esseisti Roland Barthes’i (1915–1980) sünnist ja sellega seoses on põhjust küsida, mida on Barthes’il meile, lugejatele tänapäeval pakkuda – kas ja kuidas võib ta teha meie elu paremaks.

Sest kuigi lugeda võib erinevatel põhjustel, on kõige olulisem siiski see, kuidas loetu meie elu suudab muuta. Pikaajaline Barthes’i lugemine on mind veennud, et Barthes võib meie elu muuta väga mitmes aspektis. Järgnev on väike valik elulisi teemasid, mille osas Barthes võib meid aidata uuele taipamisele. Sest elu muutmine saab teadagi alguse mõtlemise muutmisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles