PÄEVAINTERVJUU: Siim Kallas annaks lennufirma ja lennujaama koos erakätesse

Liisa Tagel
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Euroopa Komisjoni endine transpordivolinik Siim Kallas leidis Postimehe päevaintervjuus, et uus Eesti lennufirma peaks lõpuks jõudma erainvestorite kätte ja kaaluda võiks ka lennufirma liitmist lennujaamaga.

«Lennujaam ja loodav lennukompanii, kas see kõik ei peaks minema erakätesse? Nemad saavad omavahel opereerida. Seal ei ole mingit riigiabi probleemi,» sõnas Kallas.

«Finantsiliselt korraldada nii, et see kõik oleks üks tervik, võib olla ennatlik mõte, ent soovitaksin mõelda suuremas plaanis,» rääkis ta. 

Kallase sõnul paistis Euroopa Komisjonist, et Eesti pool ei tahtnud olukorra teisiti lahendamiseks nõu küsida. Väga hästi oli teada reegel, et lennufirma võinuks riigiabi saada vaid korra kümne aasta jooksul ja ümberkorralduseks, mis on jätkusuutlik.

«Mäletan väga hästi, et teisel korral oli selge – see ei ole õige samm ja sellega tuleb paksu pahandust,» ütles Kallas. «Tagantjärele ongi pikkade arutelude teema olnud, kas see oli üks või mitu riigiabi ja Komisjon käsitleb seda kahena. Teine abi anti ju valimiste eel. See on lihtne ja selge – valitsus ei tahtnud sel ajal tekitada mingit suurt korralagedust.» Korralik tegevusplaan Estonian Airi päästmiseks toona aga puudus. 

«Huvitav, et 25 aastat tagasi ei tulnud kellelegi pähe, et meil oleks vaja riiklikku laevakompaniid, mis veab inimesi Soome ja tagasi,» arutles Kallas. «Miks jäeti lennukompanii riigi kätte?» Ta rõhutas, et erasektoris ei oleks sellise kahjumiga tegutsemine mõeldav.

Kallas kinnitas, et praegu Estonian Airi likvideerimiseks ja uue lennukompanii loomiseks valitud tee oli ilmselt parim võimalikest lahendustest tekkinud olukorrale. Kindlasti tuleks aga uute probleemide vältimiseks maksta välja koondamistasud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles