Postimees 1934. aastal: lahing – üks piiritusevedaja sai surma, teine raskelt haavata

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reede hommiku korraldati Vergis (Vihula juures) rannas kohaliku piirivalve poolt suurem haarang salapiirituse vedajatele.

Haarangul tabati 390 liitrit välismaa piiritust. Salavedajaid oli üldse kokku 6 meest, kes alul kõik põgenesid. Piirivalve avas põgenejatele tule, mille tagajärjel püssikuulidest sai surma Artur Martinson, kes oli üks tuntumaid salavedajaid Vergis. Teiseks sai raskesti haavata August Tihkane. Kuul tungis sisse õla tagant. Mees toimetati haigemajja, kus ta seisukord tunnistati raskeks.

Nagu täiendavalt kuuleme, tabas Võsu rajooni piirivalve neljapäeva õhtul salapiiritusevedajatelt 180 liitrit välismaa piiritust. Mehed ise põgenesid metsa, kus neid hakati taga ajama. Reede hommikul kl. 7.20 sai piirivalve tagaajamisel 1 km rannast eemal põgenikkudele jälile. Hoiatuspaukudele vaatamata mehed seisma ei jäänud ja piirivalvel tuli tulistada, kusjuures august Tihkane raskesti haavata sai. Samas paigas said piirivalvurid meeste käest veel saagiks 130 l salapiiritust. Edasi kestis teiste tagaajamine.

Reede hommikul saadi metsast kätte veel 80 l piiritust ja satuti uuesti salavedajate jälile. Ka seekord ei jäänud mehed hoiatuspaukude peale seisma. Tulistamisel sai surmavalt haavata Martinson, kes kohapeal hinge heitis.

Kolmas põgeneja, Leks Kiigalott, saadi kätte hiljem piirivalve teenistuskoera abil.

Juhtumisest informeeriti kohtuvõimusid. Surma ja haavata saanud on Vergi küla elanikud ja piirivalvele ammutuntud salavedajad.

9.11.1934

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles