Evelin Pärn-Lee: Eesti riik annab võitluseta alla ja loodab kõik maksumaksja rahaga kinni maksta

, riigiabi ekspert, TTÜ konkurentsiõiguse lektor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evelin Pärn-Lee
Evelin Pärn-Lee Foto: Erakogu

Euroopa Komisjoni otsus, et riik on abistanud Estonian Airi ebaseaduslikult ja antud abi tuleb riigile tagasi maksta, on lõpuks tehtud. Selles on nüüd selgus majas. Mis juhtub edasi, saame teada lähiajal, aga võimalikud ettevaatusabinõud, millest valitsus on avalikkust teavitatud, lubavad arvata, et sama hästi kui kohe pärast Euroopa Komisjoni otsust lõppeb ka Estonian Airi tegevus.

Kas see on ainus ja parim variant? Sama küsib õigesti Urmas Paet oma sotsiaalmeedias tehtud postituses. Euroopa Komisjoni otsus ei saa Estonian Airi kohustada tegevust lõpetama, viimase pädevuses ei ole äriühingute (sund)lõpetamine. Euroopa Komisjoni otsus on tehtud üksnes selle kohta, et Estonian Airile antud rahaline abi on riigiabi ning see on ebaseaduslik ja tuleb tagasi nõuda. Riigiabi reeglite järgi on ebaseadusliku riigiabi tagasinõudmise eesmärk taastada abi andmisele eelnenud turuolukord.

Ei hakka siinkohal hindama, kas turuolukorra taastamine on üldse võimalik, küll aga väärib selgitamist abi tagasinõudmise protsess kui selline. Euroopa Komisjon ise abi tagasi ei nõua, negatiivne otsus tähendab, et Eesti riik peab aastate jooksul Estonian Airile antud ebaseadusliku abi (summa varieerub, kuid jääb ilmselt 80 ja 130 miljoni euro vahele) koos intressidega, mis võivad olla samas mahus kui antud abi, tagasi nõudma. Kahe kuu jooksul otsuse jõustumisest peab Eesti riik Euroopa Komisjoni teavitama sellest, kuidas plaanitakse abi tagasi küsida, ning nelja kuu jooksul tuleb raporteerida vastavate meetmete elluviimisest ehk raha tagasimaksmisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles