Soome professor: Putin otsib koostööd

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuomas Forsberg ütleb, et NATOsse kuulumine tuleks Soomele kasuks – aga võib provotseerida ka Venemaad.
Tuomas Forsberg ütleb, et NATOsse kuulumine tuleks Soomele kasuks – aga võib provotseerida ka Venemaad. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Läinud nädalal Tartu Ülikoolis loengu pidanud Tampere Ülikooli rahvusvahelise poliitika professor Tuomas Forsberg on Soome hinnatuimaid Venemaa-asjatundjaid, kelle hinnangul valitses läänes läinud kümnendi algul Vladimir Putini suhtes liigne optimism, nüüd aga äärmuslik pessimism. 

-Eesti ajakirjanduses on ilmunud lõputult kirjutisi kõikvõimalikelt Venemaa- ja Putini-asjatundjatelt. Neid analüüse lugedes tekib tunne, et igaüks teab paljugi Putinist, ent seejärel süveneb kahtlus, et keegi neist ei tea tegelikult Putinist mitte midagi.

Nõukogude ajal oli läänes terve omaette uurimissuund, mida nimetati kremnoloogiaks. Nüüd on meil putinoloogia, mis tegeleb spekulatsioonidega selle üle, kes on Putin, mida ta mõtleb ja kavatseb. Analüüsitakse, millised on tema psühholoogilised ja muud motiivid. Me ei tea seda. Mida suletum on süsteem, seda väiksem on otsustajate ring ja seda suurema tähtsuse omandab seega indiviid ja tema psühholoogiline profiil – iseenesest võiks ju olla lihtne prognoosida selle põhjal otsuseid ja eesmärke, ent paradoks seisnebki selles, et samas on meil väga vähe infot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles