Postimees 1941. aastalt: kasin rahvuslik õhtu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ilus mõte korraldada rahvuslikke õhtuid laulu ja tantsu kavadega. Muidugi peab silmas pidama, et sealsed ettekanded omaksid ka väärtuslikku ja kaalukat ilmet.

Pühapäevasel soome-eesti õhtul oli Soomele õige napilt andi jagatud. Lauljad-mängijad solistid olid end pühendanud pea eranditult Merikantole ja Melartinile. Neid heliloojaid esitasid järgemööda nii prl Maasik, hrad Kruuda ja Jõks kui ka viiulil hr Avasalu. Kõikide ettekanded olid korralikud ja kenad, kuid Soomest oleks võinud solistid leida mitmekesisemat. Orkester esitas kava algul meeleolukalt Sibeliuse «Karjala avamängu».

Õhtu teises osas oli juba ilmet. E. Tubina tüsedale, värvikale pidulikule prelüüdile järgnesid eesti rahvalaulud ja -tantsud vaheldumisi. See kõik lõi ka publikule n.-ö. «elu sisse». Tamuli (sopran) ettekanne «Lauliku lapsepõli» ja Alarilt (tenor) esitatud «Kannel» olid armsad palad.

Mitmekesiste ettekannetega esinesid laval nais- ja meeskoorid, jättes kõigiti rahuldava mulje sel õhtul. Ainult meeskoori häälte üksikud rühmad ei sula veel hästi kokku – nii üks kui teine lauljaist kostab üksikult välja, mis eriti väiksemas koosseisus teravalt silma torkab.

Tuljak laulukoori ja tantsurühma poolt orkestri saatel sai publiku tormilise kiiduavalduse osaliseks. J. S. (4.11.1941)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles