Priit Alamäe: Eesti vajab immigratsiooni. Punkt

Priit Alamäe
, ettevõtja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Alamäe
Priit Alamäe Foto: Mihkel Maripuu

Tahaksin elada riigis, kuhu soovivad kolida arstid Süüriast, insenerid Saksamaalt, ettevõtjad Ukrainast ja tudengid USAst, kirjutab ettevõtja Priit Alamäe.

Eesti vajab immigratsiooni. Punkt. Siinkohal võiks selle artikli lõpetatuks lugeda, aga leheruumi täitmise huvides arutleme edasi.

Maailmas on kahte tüüpi immigratsioonimagneteid: võimaluste maa ja sotsiaalse turvalisuse maa. Esimese tüübi parim näide on USA, teise puhul Rootsi. USAsse rändavad inimesed teavad väga hästi, et kui nad ei suuda ühiskonnale oma tööga väärtust lisada, siis ühel hetkel on nad sunnitud pargipingil ajalehe all magama. Teises äärmuses on Põhjamaad, kus äraelamine tagatakse kõigile, sõltumata nende soovist ühiskonda positiivselt panustada.

Immigratsiooni mõju ühiskondadele on palju uuritud. On positiivseid ja väga positiivseid, kuid ka negatiivseid näiteid. Huvitaval kombel korreleerub näidete negatiivsuse aste reeglina riiklikult pakutava sotsiaalse turvalisuse tasemega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles