Rohelised: Allikmaa astugu tsensuuri kehtestamise eest tagasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Allikmaa
Margus Allikmaa Foto: Tairo Lutter / Postimees

Rahvusringhääling peaks vastava seaduse järgi olema sõltumatu ja lähtuma oma tegevuses Eesti Vabariigi seadustest. ERRi juhatuse esimees kutsus aga avalikult oma juhitud organisatsioonis üles rikkuma Eesti Vabariigi põhiseadust, nõudes Erakond Eestimaa Rohelised algatatud narkoreformi teema arutamise boikoteerimist kõigilt avalik-õigusliku ringhäälingu töötajatelt. See pole esimene kord, kus Rohelised ERRi taolise suhtumisega kokku puutuvad, kirjutab Erakond Eestimaa Rohelised esimees Aleksander Laane.

Teatavasti ütleb Põhiseaduse paragrahv 45 järgmist: «Igaühel on õigus vabalt levitada ideid, arvamusi, veendumusi ja muud informatsiooni sõnas, trükis, pildis või muul viisil. Seda õigust võib seadus piirata avaliku korra, kõlbluse, teiste inimeste õiguste ja vabaduste, tervise, au ning hea nime kaitseks. /.../  Tsensuuri ei ole.»

«ERRi väärtustest lähtuvalt ei tohiks me aidata kaasa neile, kes moel või teisel ütlevad, et oma tervise rikkumine on mõistlik ja seda tuleks seaduste leevendamisega soodustada,» kõneles Margus Allikmaa. Sellest tervise kaitsmise pseudoloogikast lähtudes tuleks otsekohe ära keelata nii tubakas kui ka alkohol, mis on tõestatult mitmeid kordi suurema sõltuvust tekitava toimega ja tapavad ning sandistavad oma kasutajaid ka Eestis tuhandete viisi igal aastal.

Samal põhjusel tuleks keelata igasugused alkoholireklaami kaitsjate väljaütlemised. Kanepi kohta ei saa välja tuua ligilähedaseltki sama tervise kahjustamise statistikat. Pealegi eksib Allikmaa kas teadmatusest või teadlikult põhilises - maailmas käiv debatt keskendub narkokahjude vähendamisele. Selles on kerge veenduda kasvõi Kanada ja Portugali näidet uurides.

Erakond Eestimaa Rohelised ei propageeri meelemürke ega kutsu ka kanepit tarvitama. Meie eesmärk on teaduspõhine ja kahjusid vähendav lähenemine olemasolevale ja lahendamata olulisele probleemile.

Rahvusvaheline kogemus ja värske teaduskirjandus kinnitavad, et reguleerimine sarnaselt alkoholile, tubakale ja ravimitele on kaugelt mõistlikum probleemide lahendamise tee kui läbikukkunud narkovastase sõja jätkamine endisel viisil. Pole ju alust eeldada, et siiani tulemust mitte andnud ja pigem olukorda oluliselt halvendanud meetmed annaks jätkamisel järsku mingi positiivse tulemuse.

Kanepipreparaatide eduka kasutamise kohta mitmete haiguste ja valu ravis on aga üha rohkem teadusinfot, mille ignoreerimine on kuritegelik inimeste tervise suhtes. Me vajame ka Eestis avatud ja ausat arutelu ning infoedastust, mille koht peab olema kõigile kodanikele avatud avalik-õiguslikus rahvusringhäälingus.

Meil on tekkinud küsimus - milliseid salajasi ja põhiseaduse vastaseid korraldusi erinevate teemade boikoteerimiseks on Reformierakonda kuulunud Margus Allikmaa või valitsuserakonnad veel andnud?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles