Airi Värnik: alkoholimüüdid ja tegelikkus (1)

Airi Värnik
, Tallinna Ülikooli professor ja ERSI juhtivteadur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Airi Värnik
Airi Värnik Foto: Postimees.ee

Mida me alkoholi kohta üldse teame ja kui palju on selles teadmises tõde ja kui palju müüte, seda vaatleb arstiteaduste doktor Airi Värnik.

Võib oletada, et müüdid on tekkinud siis, kui põhjust-tagajärge ei ole osatud või läbetud kokku viia või kui on tahtlus, et asi nii on. Müüdid on visad. Sotsiaalministeeriumi alkoholipiirangute eelnõuga seotud diskussioonid annavad alust vaadelda mõnd alkoholi tarvitamist saatvat müüti.

Esiteks, müüt, et 80 protsenti alkoholist joovad ära rentslijoodikud.

Ei saa olla tõsi. WHO andmetel on Eestis 60 000 (ümardatud) alkoholisõltlast. Iga 100 alkoholi kuritarvitaja kohta tuleb eksperthinnangul 20–25 kroonilist alkohoolikut. Seega, liigjoojaid on meil kuni 300 000. Liigjoojad, kel ei ole alkoholism veel välja kujunenud, võivad ära juua suuri alkoholikoguseid, seevastu väljakujunenud sõltlastele jätkub talutava seisundi saamiseks pudelist õllest.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles