Rootsi poliitik: mõrvar oli ilmselt asotsiaalne poiss, kellele meeldisid rassistlikud ideed

Toomas Randlo
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trollhättani kool
Trollhättani kool Foto: SCANPIX

Rootsi Mõõduka Koonderakonna liige Anders Hedman ütles Postimehele antud intervjuus, et rootslased on šokis Trollhättani kooli rünnaku tõttu ja mõõgamõrtsukas ise oli üksik hull, kes pooldas rassistlikke ideid.

Anders Hedman. Foto:
Anders Hedman. Foto: Foto: Erakogu

Kuidas inimesed sellele rünnakule reageerisid? Millised emotsioonid praegu Rootsis valitsevad?

Riiklik šokk loomulikult. See pole küll nii suur, kui oli Breiviku järel Norras, aga riiklik šokk ikkagi. Paljud tunnevad kaasa ohvritele ja nende peredele, aga ka ründajale ning tema lähedastele. Rootslastel on praegu raske aeg. See on tõeline tragöödia.

Kuidas nähakse rünnakut meedias? Kas seda peetakse pigem rassistliku alatooniga rünnakuks või nähakse ründajat lihtsalt ühe hulluna?

Neli tundi pärast uudise ilmumist oli internetifoorumit Flashback (foorumis avaldati ründaja nimi – toim) külastanud kolm miljonit inimest, sest kõik tahtsid teada, kes on mõrtsukas. Nüüdseks teame, et ründajaks oli 21-aastane rootslane, kes oli pigem lihtsalt üks hull. Talle vist meeldisid rassistlikud ideed ja ta oli üksik poiss. Ta polnud varem politseile tuttav. Eks aja jooksul saame parema pildi sellest, kes ta täpselt oli. Ilmselt asotsiaalne poiss, kes on pärit keerulisest perekonnast.

Millist mõju avaldab rünnak Rootsi ühiskonnale?

Ma ei usu, et see erilist mõju ühiskonnale avaldab. Hulle on kõikjal.

Milline on teie arvamus sellest rünnakust ja kuidas saaks sellist vägivalda tulevikus ära hoida?

Ma tunnen kaasa kõikidele ohvritele ja nende lähedastele ning ka 21-aastase noormehe emale ja isale, kes kaotasid poja. Me peame õppima märkama neid haavatud isikuid, kes on selliste kuritegude taga ja reageerima enne taolise tragöödia juhtumist. Peame õppima vastutust võtma. Kui kuskil kiusatakse kedagi füüsiliselt või verbaalselt, siis peame sekkuma, mitte kõrval telefoniga filmima ning seda hiljem internetti riputama. Me oleme inimesed, kes elavad Maal, meil pole vaja siia Darth Vaderit. Tuleb õppida viha ja vaenu külvamise asemel rõõmsameelsust ning heasüdamlikkust jagama.

Mida saavad teised riigid sellest rünnakust õppida?

Inimesed peavad võtma vastutuse ekstremismi ja hullude takistamiseks, olles ise heaks eeskujuks. Kõik saab alguse inimesest endast ja tema tegudest. Ärge eeldage, et poliitikud lahendavad kõik ühiskonnaprobleemid. Neid tuleb hakata ise parandama ja nii saamegi parema maailma. Eesti ühiskonnas on veel palju algatusvõimet. Hoolitsege selle eest. Ärge eeldage, et riik teeb kõik teie eest ära. Nagu John F. Kennedy väga õigesti ütles: «Ära küsi, mida riik sinu heaks teha saab, vaid küsi, mida saad sina riigi heaks teha.»

Politseinikud Trollhättani kooli juures. Foto: Scanpix
Politseinikud Trollhättani kooli juures. Foto: Scanpix Foto: Bjorn Larsson Rosvall/TT NEWS AGENCY
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles