Vahur Kersna: tähtede seis teletaevas

Vahur Kersna
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vahur Kersna

Vaatasime meediauuringute eksperdi Peeter Teedlaga otsa külmadele faktidele oktoobrikuu teletaevas. Ning võrdlesime, kas ja mis on viimase kolme aasta jooksul muutunud.
Sissejuhatuseks lepime palun kokku, et vaatajanumbrid ei kajasta saate headust. See pole teema, mille kallal täna unnata.

Kolmikmaadluse hetkeseis
Kanalitevahelises kähmluses vaatajate silmapaaride eest on toimunud märkimisväärsed muutused.
ETVd vaadatakse täpselt samapalju kui kolm aastat tagasi. Avalik-õiguslikule mõttelaadile lojaalne publik on jätkuvalt vanem, parema hariduse, kuid kehvema sissetulekuga.

Kanal 2, olles samal ajal ilma jäänud viiendikust talle varem kulutatud ajast, karjatab enda maadel endiselt suurimaid vaatajate horde. TV 3 on kaotanud aga suisa neljandiku oma armeest ning langenud teiselt kohalt kolinal kolmandaks. Teleringkondades peetakse nii drastilise hävingu põhjuseks kanali programmijuhi sisulist puudumist.

Teedla sõnul on osa vaatamisaega liikunud suurtelt kommertskanalitelt sõsarkanalitele – TV 6 ja Kanal 11 – ja väiksematele eestikeelsete subtiitritega varustatud kommertskanalitele (Fox Crime, Sony Entertainment jne). «Nii nagu mujal riikides,» ütleb ta: «On 3–5 suurema vaadatavusega telekanalit, mõned keskmised, ja suurem osa pisikesi kanaleid pälvib vaatamisajapirukast alla 1%.»

Vaadatavuse esikümme oktoobris
«Tantsud tähtedega»    255 000    Kanal 2
«Pilvede all»    231 000    Kanal 2
«Võsareporter»    209 000    Kanal 2
«Kelgukoerad 100»    194 000    Kanal 2
«Saladused»    188 000    Kanal 2
«Ärapanija»    188 000    Kanal 2
«Tantsusaade muutis mu elu!»   
    182 000    Kanal 2
«Rääkimata lugu»    182 000    Kanal 2
«Pealtnägija»    178 000    ETV
«Kelgukoerad»    172 000    Kanal 2
Näeme, kuidas Kanal 2 töö endale truu vaataja kasvatamisel on kandnud rasvast vilja – oktoobris 2010 pesitseb vaadatavuse esikümnes vaid üks käopoeg –  hammaste ja küüntega end liustiku servale ramminud «Pealtnägija» ETVs.

Tulijad, kaotajad ja võitjad
Televaataja on nagu laps, kes ühelt poolt ootab uusi kirevaid mänguasju, nendest tüdinedes pöördub aga rahulolevalt urisedes tagasi armsa, kulunud karvaga kaisukaru juurde.
Tänavustest uutest tulijatest on seni kõige paremini vaatajaid kogunud:
«Pilvede all» 219 000
«Rääkimata lugu» 175 000
«Eesti maffia» 152 000
Eelkõige iseloomustab uut hooaega aga seninägematu kodumaiste draamasarjade uputus. Vähemalt sügise algus on pea kõigile neile osutunud ka edukaks – esimese 30 hulgast leiame üheksa draamasarja. Aga saame näha, palju torti jaksab vaataja kevadeni seedida.
Miski pole igavene ja ka suurimad lemmikud kipuvad aastate pesus pleekima. Siin teile kolme aastaga kõige rohkem vaatajaid kaotanud saated:
«Tantsud tähtedega» 98 000
«Talendijaht/Eesti talent» 90 000
«Õnne 13» 64 000
«Reporter» 40 000
«AK» 35 000
«Foorum» 34 000
Silmi juurde selle aja jooksul on võitnud väga vähesed. Aga vaadake, kes! On see trend?
«Aeg luubis» 24 000
«Osoon» 14 000
«Terevisioon» 8000

Naised – mehed
Meie naised jälgivad lustikummutit 50 minutit päevas rohkem kui mehed. Seebikate puhul pole see vist üllatus, kuid topeltkoguses istub publikus naisi ka siis, kui eetrit kütavad «Ringvaade», «Õnne 13» või «Vabariigi kodanikud». «Sind otsides» ja Maire Aunaste saadete puhul moodustavad naised vaatajatest kaks kolmandikku, «OP!-i» või värsketel verejälgedel nuuskiva Poirot’ vaatajatest koguni kolmveerandi.
Meeste lemmikud oktoobris olid aga:
1. «Shrek 3»
2. «Pealtnägija»
3. «Ühikarotid»
4. «Võsareporter»
5. «Kelgukoerad 100» (juubeli erisaade)

Ja muuseas, «Top Gear» on alles 62. kohal!

Mida eelistavad haritud?
Vastupidiselt veel ühele müüdile vaatavad ka koolis käinud inimesed meelsasti televiisorit. Viimastel aastatel on kõrgharidusega inimeste telerile kulutatav aeg isegi kergelt tõusnud. Nende valikud oktoobris:
1. «Pealtnägija»
2. «Riigimehed»   
3. «Tantsud tähtedega»
4. «Õnne 13»
5. «Tantsusaade muutis mu elu»
«Riigimeeste» nii kõrge koht tantsusaate ajal näitab loodetavasti, et haritud publiku ootusi televisiooni suhtes pole tulvavad saastakosed kustutanud. Lähinädalatel näeme, kas tegu oli tõsise tulemise või jõulisest turundusest ülesköetud lootustevahuga.
Ja veel. Kõrgharidusega vaataja eelistab uudistest kindlalt «AKd», «Reporteri» simmanistiil on sedavõrd out, et platseerub alles 99. kohale!

Kellele millised uudised
Uudised, mida peetakse pühaks lipuks iga kanali vapilaeval, väljendavad trümmis veetavaid väärtusi ning mõttelaadi. Selgelt positsioneerunud «AK» ning «Reporter» võivad omadega üsna rahul olla. Maainimesed vaatavad kaks korda rohkem «Reporterit» kui «AKd», kõrgharidusega inimesed see-eest risti vastupidi. Mehed eelistavad «AKd», alla 55-aastased «Reporterit».
TV 3 uudiste velklemine vaadatavustabeli 60. koha kandis viitab selgele identiteedikriisile. Kui uudiseid teevad enamasti piiksuva hääle ja õhukese elukogemusega tütarlapsed, ei mõju need usaldusväärsetena.

Lõpetuseks üks lõbus fakt
Korraga ETV kahel kanalil rokkival saatel «Eesti Top 7» oli möödunud nädalal seitse korda rohkem vaatajaid vanusegrupis 55+ kui alla 24-aastaste seas.
Too young to die?
Then keep on rocking!*

* eesti k: Liiga noor, et surra? Roki edasi!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles