Postimees 1930. aastal: Eesti imelaps Kaanadas

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti imelaps Kaanadas. Tütarlaps-skulptor saab austavaid tellimusi. Mõne aja eest teatasime, et Kaanadas on äratanud suurt tähelepanu eesti väljarändaja väike tütreke Helene Vaimel, kes avaldab väljapaistvat andi kujutava kunsti alal. 

Nüüd on tütarlapse poolt loodud skulptuurid Torontos peetud näitusel sedavõrd silma paistnud, et Ontario provintsi peaminister Ferguson on talle teinud ülesandeks oma rinnakuju voolida.

Selle puhul ilmub lehtedes uuesti andeka tütarlapse pilte. Toronto leht «The Mail and Empire» avaldab kaheveerulise pildi, mis kujutab 13-aastast Helena Vaimelit ühe tema poolt voolitud kujuga, ja lisab juurde: «Autoriteedid skulptuuri alal seletavad, et tütarlapsel on imetlusväärne loomulik and ja et ta on oma aastate juures geenius.»

Rakveres jälle valeraha liikvel. Laupäeva õhtul umbes kella 7 paiku tuli Rakvere turul kaupleva Amalie M. juurde keegi noormees ja soovis heeringat osta. Heeringat oma kätte võttes andis ta tasuna 2-kroonilise metallraha. Raha vastuvõttes märkas M., et see kuidagi tugevam harilikust on. Tule juures raha lähemalt järelevaadates selgus, et raha oli tinast valatud ja õige halvasti järele aimatud. Raha esimene külg oli lausa sile, kuna tagumisel küljel riigivapp kuidagi välja oli tulnud. Raha servasid oli aga viiliga tagant aidatud. M. keeldus raha vastu võtmast ja ütles noormehele, et raha on vale. Noormees vastas, et ta raha on saanud saianaiselt. M. ei jäänud sellega nõusse ja kutsus ostjat lähema politseiniku juurde, kuid enne kui sai selle ettepanekuga politseile ligineda, hüppas see eemale ja kadus pimedusse.

21.10.1930

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles