Juhtkiri: rahvusraamatukogu muutuste tuules

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusraamatukogu.
Rahvusraamatukogu. Foto: Toomas Huik

Rahvusraamatukogu, meie rahvusliku mälu ja identiteedi säilitaja ning kandja, on kolmas kord saanud endale naispeadirektori. Kogu elu raamatukogudele pühendanud Janne Andresoo asub täna ametisse mõtetega tuua rahvusraamatukogu inimestele lähemale. See tähendaks raskete majandusolude, ütleme otse: vähese raha kiuste, pikendada uuesti lahtiolekuaegu, lisaks tahab Andresoo tuua raamatukokku rohkem noori ja kolmandaks, uuendusena, hakata raamatuid koju laenutama.

Selle kõige õnnestumiseks peab raamatukogujuht olema ühiskonnas liidrite seas, ta ei tohiks piirduda administraatorirolliga, nagu rõhutab oma kommentaaris Ivi Eenmaa, kelle jõulisele isiksusele võlgneme selle, et rahvusraamatukogu loodi ning kes võitles välja raamatukoguhoone Tõnismäel. Loodame, et ka Janne Andresool on lisaks juhtimisoskusele vaimujõudu ja jumalikku sädet. Eesti kultuuri järjepidevuses on ju naised juba alates Koidulast ääretult olulist rolli mänginud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles