Jüri Vendik: korralikud inimesed Kremli valede ahelais

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Vendik
Jüri Vendik Foto: Tairo Lutter

Venemaa ametlik reaktsioon Hollandi aruandele Malaisia Boeingu huku kohta on muuseas hea näide, kuidas korralikud ja lugupeetud inimesed on sunnitud valedele rajatud poliitikaga kaasa minema ja nõnda ennast diskrediteerima, kirjutab Moskva kolumnist Jüri Vendik.

Sõjatööstuse kontsern Almaz-Antei, mis toodab muuseas ka Buk-tüüpi õhutõrjesüsteeme, korraldas teisipäeva hommikul terve etenduse, kus väitis – juba teist korda, esimene oli suvel –, et nende arvestuste ja eksperimentide põhjal lasti Boeing-777 küll alla Buk-raketiga, kuid rakett oli vana, selline, nagu on siiani Ukraina sõjaväes kasutusel, ja tuli see rakett sealtpoolt, kus 17. juulil 2014 asusid Ukraina väeosad.

Nii väitsid Almaz-Antei peadirektor Jan Novikov ja teised kontserni esindajad – kõik tunnustatud spetsialistid. Mõned teised, Vene riigiga mitte seotud spetsialistid panid muuseas tähele, et Novikovi ja tema alluvate jutu järgi nende toodetud kõrgtehnoloogilised raketid ei manööverda, vaid lendavad otse nagu kuul, teiseks aga pani see rakett sihist oma 30 meetrit mööda, kuna lennuki külje poolt lähenedes oleks pidanud plahvatama kusagil lennukikere keskliini lähedal, tiiva kandis, plahvatas aga pilootide kabiini kõrval.

Ja tagatipuks, vaid mõni tund pärast Novikovi etteastet selgus, et hollandlaste aruandes on raketi stardipaiga määratlemisel  kasutatud ka Almaz-Antei üle antud arvestusi, ja nende arvestuste järgi lasti rakett lendu just sellest kohast, mida algusest peale kõik arvasidki (või lihtsalt teadsid) – separatistide kontrolli all olevalt alalt Snežnoje linna ümbruses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles