Alar Nääme vastulause Jelena Skulskajale: ma ei mõista ega nõustu Teie kriitikaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alar Nääme
Alar Nääme Foto: Jaanus Lensment

Tallinna Kesklinna vanem Alar Nääme kirjutab vastuseks 10. oktoobril Postimehe paberlehes ja arvamusportaalis ilmunud vestele «Austatud härra surmalaps», et ei nõustu kirjutise autori Jelena Skulskaja kriitikaga.

Austatud proua Skulskaja! Artikkel oli kirjutatud seoses Kesklinna elanike küsitlusega, mille linnaosa valitsus viis läbi septembri esimesel poolel. Selles püstitasite Te mitu linnaelanike jaoks tähtsat küsimust, mida kommenteerin.

Esmalt paar sõna küsitlusest. Keskmiselt kaks korda aastas korraldab linnaosa valitsus Kesklinna elanike seas küsitluse eesmärgiga saada tagasisidet linnaasjade jooksva seisu kohta, eeskätt kommunaalmajanduses: teed, valgustus, keskkond, infrastruktuur jne. Lisaks sellele puudutati vaba aja veetmise, mänguväljakute rajamise ja linna massimeediavahendite efektiivsuse teemasid. Küsitlusele vastas üle neljasaja linnaosa elaniku nii interneti kui posti teel.

Vastuste esmane analüüs lubab teha mitmeid tähtsaid järeldusi. Esiteks on linnaosa elanikel selge nõudlus kaasaegse linnakeskkonna järele, kus prioriteetsed on jalakäijad ja jalgratturid. Teiseks valitseb Kesklinna lõunaosas – Kitsekülas, Luite tänava piirkonnas ja ka Uus Maailmas terav vajadus toidukaupluste ja kaasaegsete kohvikute järele, mis on märguandeks kohalikele ettevõtjatele. Tervikuna on märgatav inimeste soov saada vajalikke teenuseid võimalikult kodu lähedal, vajaduseta sõita südalinna.

Peale selle saime mitmeid väärtuslikke viiteid konkreetsetele tänavatele, mis nõuavad kapitaalremonti (Asula ja Koidu), ideid ühistranspordi peatuste parema organiseerimise osas (Narva maanteel, Vabaduse väljakul, Tallinn-Väike peatuses) ning ettepanekuid erinevate väljakute loomiseks Kesklinna rohelistes tsoonides ja parkides. Rõhutan, et see on vaid väike osa sellest kvaliteetsest tagasisidest, millega me hakkame töötama ja linnaosa arenguplaanides arvestama.

Nüüd Teie poolt osutatud Vanalinna probleemidest: Harju tänaval liikuvatest rottidest, valjust muusikast, mis kostab Kullassepa tänava restoranidest ja Harjumäe liuvälja poolsest osast.

Võitleme rottidega

Esiteks, Harju tänava rottide probleemiga ei ole linnaosa valitsus seni kokku puutunud, seetõttu oleksin tänulik, kui Te probleemi olemust lähemalt kirjeldaksite – kuhu ja millistesse kohtadesse nad on ilmunud. Tuleb tunnistada, et rotte on Vanalinna tänavate all elutsenud pidevalt, nende suurenenud aktiivsus ja väljailmumine võib olla seotud ka toimuvate remonttöödega torustike ja kaablite vahetamisel. Kesklinna valitsus tegeleb pidevalt rottidevastase võitlusega, sealhulgas ka Vanalinnas – Tornide väljakul, Šnelli pargis ja Musumäel. Kuid et seda probleemi tõhusalt lahendada, on tarvis nende kohta terviklikku informatsiooni.

Teiseks on linnaosa valitsus suhelnud Kullassepa 11 ja 13 asuvate restoranide omanikega ja neile selgitanud, et vali muusika häirib ümberkaudsete tänavate elanikke. Kuigi nende asutuste omanikud lubasid mürataset alandada, on see küsimus eeskätt linnaosa valitsuse, ettevõtjate ja kohalike elanike vaheliste läbirääkimiste teema. Kui läbirääkimised kuhugi ei vii, tasub mõistliku põhjendusega politseisse pöörduda. Mõistagi on liialt vali või öisel ajal mängitav muusika seaduserikkumine, mille eest on ette nähtud sanktsioonid.

Müratase probleemi lahendamine

Paraku ei ole kõik linnaelu nüansid formaalsete reeglite abil reguleeritavad, seetõttu peaks päevasel ajal liiga valjult mängiva muusika probleemi lahendama muusika sisselülitajate ja seda kuulma sunnitud inimeste vahel. Põhjust nimetatud asutusi sanitaarprobleemides kahtlustada pole seni olnud. Kui on põhjusi sellisteks kahtlustusteks, tuleks pöörduda terviseameti või veterinaar- ja toiduameti poole.

Kolmandaks ei ole me seni talvisel ajal töötavalt Harjumäe liuväljalt kostuva muusika suhtes kaebusi saanud. Liuväli on üks populaarsemaid talviseid atraktsioone, mida armastavad nii linnaelanikud kui turistid. Ent kui Te leiate, et liuväljalt kostuv lärm häirib Vanalinna elanikke, siis seda probleemi võiks ja peaks arutama Kommunaalametiga, kes selle liuvälja ekspluatatsiooni eest vastutab.

Peab möönma, et Vanalinna elanikud on sunnitud leppima kõrgema ebamugavustasemega, kui teised Tallinna elanikud – elavad nad ju ajaloolises linnasüdames, mida aasta ringi külastavad sajad tuhanded, kui mitte miljonid inimesed. Seetõttu saan teid ainult üles kutsuda kannatlikkusele ja konstruktiivsele dialoogile Vanalinna elanike ühingu (Vanalinna Seltsi) vahendusel või otse Kesklinna valitsusega suheldes. Meie uksed on alati avatud.

Kriitika

Tuleb tunnistada, et ma ei mõista ega nõustu Teie kriitikaga, Jelena Grigorjevna. Ühelt poolt Te süüdistate meid selles, et me ei tee oma tööd ja täidame oma taskuid, teiselt poolt aga kritiseerite meid selle eest, et me küsime linnaosa elanikelt tagasisidet ja küsime nendelt nõu.

Siiski olen Teile tänulik, et Te endale muret tegevad probleemid välja ütlesite. Võin Teile kinnitada, et linnaosa valitsuse töötajad ja ametnikud teevad oma tööd professionaalselt ja vastutustundlikult; süüdistusi pistisevõtmises pean alusetuteks ja kinnitust mitte leidnuteks.

Tänan veel kord kõiki linnaosa elust huvituvaid Kesklinna elanikke ideede ja kommentaaride eest, mida nad meile erineval kujul esitasid. Olgu nendeks otsesed pöördumised, artiklid ajalehtedes või postitused sotsiaalvõrgustikes – kõik see aitab meil arendada linnaosa ja linnaosa valitsuse tööd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles