Lugeja kiri: Poliitnoored kui tugi ühiskonnale

Anti Haugas
, Reformierakonna noortekogu peasekretär
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ilmselt on kõigile tuttav Indrek Tarandi nägemus erakondade noortekogudest. Selle nägemuse sisu on «poliitbroilerid». Vaimukas, ja saab omaette broilerit ning kõiki tootmisprotsesse ette kujutades vuntsi muheleda. Ei pane pahaks, saab ka ise sel kulul nalja tehtud.

Nõukogude ajal nimetati poliitilist noorteorganisatsiooni komsomoliks. Tagas kommunistlike noorte järelkasvu. Vabas Eestis kannavad noortekogud demokraatliku ja eetilise riigijuhtimise järjepidevust.

Erakondade noortekogud koosnevad üldiselt noorteklubidest, mis paiknevad maakonnakeskustes ja suuremates omavalitsustes. Need koondavad sarnaselt mõtlevaid ja entusiastlikke inimesi. Klubide tasandil on peamiseks kokkusaamise ajendiks klubiõhtu. Korraldatakse koolitusi, debatte, kutsutakse esinema poliitikuid, ühiskonnategelasi, ettevõtjaid, kultuuritegelasi. Arutletakse ka oma piirkonna ning riigi tasandi poliitilistel teemadel, mõeldakse kaasa ja vajadusel öeldakse sõna sekka. Just see on poliitilise noorteorganisatsiooni üks suurimaid eeliseid huvigrupi Lilleke ees. On lihtne saada ja leida kontakti tegelike otsustajatega. Paljud noortekogude liikmed kandideerivad ka ise kohaliku tasandi ning ka riigikogu valimistel, löövad kaasa valimisprogrammide ning omavalitsuste eesmärkide loomisel, sõnastamisel.

Mida varem hakkab inimene muret tundma tuleviku pärast, seda suurem on ka tõenäosus, et tulevikus soovitakse ühiskonnale midagi tagasi anda. Ei mõelda vaid, mida saab riik teha minu jaoks, vaid mõeldakse ka, mida saan mina teha riigi heaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles