Postimees 1905. aastal: koletu kuritöö Rannus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratiivne foto.
Illustratiivne foto. Foto: Archive/©2002 Credit:Topham Picturepoint

Öösel 20. sept 21. pääle käisivad vargad Rannu kirikumõisas külaliseks. Pimeda öö ja suure sügise tuule kattel läks kurjategijatel korda õpetaja paremat tööhobust, töövankert ja kolme hobuse riistu ära viia. 

3. okt vastu 4. on siinsel kirju- ehk matuseaial vastik tegu ära tehtud. Häbemata inimesed on kolme matuse koha marmorist ristid ja teised mälestuse märgid ärapurustanud. Jõledad kurjategijad ei ole üksi kahjusaajaid haavanud, vaid tervet kogudust. Iga inimene saab kirikuaias rännates paremaid ja pühamaid mõtteid, mis teda tahes ehk tahtmata, igapäevast, tahmast eluolu lasevad unustada. Alatumad jõuukatsed ristide kallal hirvitavad nende üle! Rahvad auustavad oma surnuid mälestuse märkide ülesseadmisega nende haudadele. Kuritegu lööb sellele püüdele vastu silmi. Kalli kunsti tööde läbi kasvatavad ilusasti ehitud hauad omast kohast meie sees ilutundmist ja arusaamist kunsti osavusest – toores käsi ja eksinud jalg lõhub ja tallab seda ära, kahetsust ja põlastust äratades iga vaataja südames.

Ristide purustamisel on nähtavasti kättetasumise mõte sees, mille seletamine siin pikale läheks. Et aga seda varjata, on alatule teole politikaline märk seega juurde lisatud, et vana Saksa perekondade mälestuse märgid ühes ka purustatud on. 8.10.1905

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles