Postimees 1927. aastal: Voldemarase valitsuse terror muutub karmimaks

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Augustinas Voldemaras oli Leedu peaminister mitmel korral.Ta oli üks 17. detsembril 1926 toimunud riigipöörde initsiaatoreid. 17. detsembril 1926 sai ta peaministriks ja ühtlasi ka välisministriks. Lisaks sellele täitis ta alates 22. novembrist 1928 ka kaitseministri ülesandeid.
Augustinas Voldemaras oli Leedu peaminister mitmel korral.Ta oli üks 17. detsembril 1926 toimunud riigipöörde initsiaatoreid. 17. detsembril 1926 sai ta peaministriks ja ühtlasi ka välisministriks. Lisaks sellele täitis ta alates 22. novembrist 1928 ka kaitseministri ülesandeid. Foto: SCANPIX

Leedust Lätisse põgenenud isikud jutustavad, et Voldemarase valitsuse terror muutub iga päevaga karmimaks. Valitsus teeb kõik, et vastasrinda kogu riigis hävitada. Tagakiusamise osaliseks on saanud ka demokraatlikud kodanlased.

Üks viimane suurem löök vastasrinnale on edumeelsete üliõpilaste organisatsioonide likvideerimine. Paljude üliõpilaste organisatsioonide esindajad on vangistatud. Süüdi ei leita, kuid kahtlustatakse Tauroggeni mässukatsest osavõtmises. Professorite palve – üliõpilaste kultuurilisi organisatsioone mitte likvideerida, jäeti tähele panemata. Parlamendi sotsialistide rühma saadikutest on vabaduses ainult 4 isikut: 5 on türmis, teised ära põgenenud, 2 isikut sõjakohtu all.

Ühel hoobil haritlastega vangistatakse ka töölisi, isegi sarnaseid, kellel ei ole poliitikaga mingisugust ühendust. Talitatakse päris metsikult. Nii saadeti neil päevil koonduslaagrisse tööline – 5 lapse isa. Vanglates hoitakse kaua ilma ülekuulamiseta. Läti piiril kõvendati piirikaitset.

13 aastat sõjaseisukorda ja sõjatsensuuri – vaevalt leidub riiki, kus sõjaseadus on nii kaua kestnud. Ilmasõja lahtipuhkemise ajast 1914. a. kuni käesoleva ajani. Ainult demokraatlise valitsuse ajal oli selles 6-kuuline vaheaeg.

Lehtede seisukord on üldiselt raske. Mõne sõna muutmise pärast karistatakse 5000 liti või mitmekuulise vangistusega. Tsaariaegse tsensori ajal ilmusid lehed valgete kohtadega. Voldemarase valitsus ei luba aga seda. Kui on juhtkiri välja heidetud, peab sinna midagi muud asemele paigutama. Nii on vastasrinna lehtede juhtkirja kohal rongide sõiduplaan ja igasugused muud kuulutused. Viimasel ajal ilmuvad kirjutused, kus lugejatele antakse ridade vahelt mõista asjade tõsist seisukorda. Kuid ka seda näeb «hoolikas» tsensor ja häda siis sarnasele lehele, kes julges valitsuse vastu kirjutada.

PM 5.10.1927

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles