Christoph Eichhorn: Eestit ja Saksamaad liidab julge võitlus vabaduse eest

, Saksamaa Liitvabariigi suursaadik Eestis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Veerand sajandit tagasi võitsid Saksamaa ja Eesti tagasi oma vabaduse, kirjutab Saksamaa suursaadik Eestis Christoph Eichhorn.

Eile, 3. oktoobril tähistas Saksamaa 25 aasta möödumist taasühinemisest. Eesti tähistab peagi 25 aasta möödumist 1918. aastal saavutatud iseseisvuse taastamisest.

Iseseisvuse taastamisel kogetu seob meie rahvaid ühte – neid miljoneid, kes seisid Balti ketis ning meeleavaldustel Leipzigis, Dresdenis, Berliinis ja mujal.

Ajal, mil meie ühine kodu Euroopa on taas nii seest kui väljast tugeva surve all, peame seisma üheskoos ning kasutama kõiki diplomaatia ja julgeoleku tööriistu. Me peame veelgi enam investeerima avatud kodanikuühiskonda ja tegema kõik, et kindlustada Euroopas rahu, vabadus ja õitseng.  

Selle poole püüeldes töötavad eestlased ja sakslased iga päev väga tihedalt külg-külje kõrval. Mõned eriti väljapaistvad näited meie koostööst on hiljutine Eesti presidendi Toomas Hendrik Ilvese visiit Saksamaale ja imeline kingitus, mille ta tegi Saksamaa presidendile  Joachim Gauckile ja Berliini elanikele - suurepärane Arvo Pärdi kontsert. Eestis tegeleb Balti õhuturbega praegu Saksa õhuvägi. Peaminister Taavi Rõivas kutsuti erilise külalisena Saksamaale rääkima Eestist, kui suurepärasest e-riigist. Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier on käinud korduvalt Tallinnas. Saksamaalt Eestisse ja vastupidi voolab lakkamatu turistide ja tudengite voog, toimub lugematul hulgal ühisprojekte, mida veavad ülikoolid, kodanikuliikumised ja valitsusvälised organisatsioonid.

Siia võib lisada ka fakti, et Eesti jalgpallikoondise kapten Ragnar Klavan oli möödunud hooajal ainus Saksamaa Bundesliga mängija, kes oli platsil kõik mängud algusminutist lõpuni. Saksamaa, praeguse jalgpalli maailmameistri suursaadikuna vaatan seda suure austusega-

Hiljuti kohtusime Ragnariga pärast seda, kui Eesti võitis Leedut jalgpallis 1-0. Ma olin talle väga tänulik, et ta aitas mul tõlkida eesti keelde ühe vana Saksa jalgpallitarkuse: “Nach dem Spiel ist vor dem Spiel”. Ta tõlkis selle “Pärast mängu on enne mängu”.

See on tõene nii spordis kui poliitikas ja igapäevaelus: ajalugu ei peatu kunagi. Igapäevane püüdlemine parema tuleviku poole jätkub. Samal ajal, kui meie, sakslased ja eestlased, tähistame vabaduse veerandsajandit, loome üheskoos ka visiooni sellest, kuidas ehitada oma tulevikku vabas Euroopas. Rõõm vabaduse, sajandi kingituse üle annab meile enesekindlust ja julgust tulevikule vastu astuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles