Sven Mikser: Putini perspektiivitu avantüür

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser
Sven Mikser Foto: Tairo Lutter / Postimees

Venemaa jõu näitamine Lähis-Idas on suurel määral bluff ja Putin ei kõnele praegu maailmaga jõupositsioonilt, kirjutab riigikogu väliskomisjoni esimees Sven Mikser (SDE).

Viimastel nädalatel on mitmed Eesti välispoliitikavaatlejad väljendanud muret, et Venemaa on oma Süüria-interventsiooniga USA «üle mänginud» ja et meie idanaabri rahvusvaheline positsioon on seeläbi ohtlikult tugevnenud. Kardetakse koguni Kremli ja lääneriikide «suurt tehingut», kus vahetuskaubaks on paremal juhul Ukraina ja halvemal juhul koguni Baltimaade vahetud julgeolekuhuvid. Julgen neis ennustusis kahelda.

On selge, et rohkem kui sõjalisele edule mängib Putin kodu- ja välismaisele avalikule arvamusele. Venemaa naasmine maailma jõukeskmete hulka on pigem näivus kui tegelikkus. Putin usub, et tema positsiooni läbirääkimiste laua taga määrab see, kellena teda avalikus teadvuses tajutakse, mitte see, millest kõnelevad empiirilised näitajad. Tegelikult on Venemaa jõu näitamine Lähis-Idas suurel määral bluff ja Putin ei kõnele praegu maailmaga jõupositsioonilt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles