Heili Klandorf: meis voolab üks veri...

Heili Klandorf
, Postimees Elustiili juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heili Klandorf, Postimees Elustiil, juhataja
Heili Klandorf, Postimees Elustiil, juhataja Foto: Heiki Laan/erakogu

Mäletan hästi üht 2001. aasta kevadpäeva, mis oli ärevam kui teised. Ees ootas ülikooli lõputöö kaitsmine. Tuled kustutati ja tollase Concordia Ülikooli stuudios hakkas ekraanilt jooksma minu lõputöö – dokumentaalfilm 1991. aasta ärevatest sündmustest «10 päeva augustis».

Stuudio kõhedust tekitavate seinte vahele olid kogunenud televisiooni programmijuhid, kelle arvamus filmist võis tähendada mulle edukat telekarjääri või hoopis tõdemust, et sinna maailma mul asja pole. Peas mõlkus meie kursuse vaimse isa Hagi Šeini õhku visatud mõte: «Hea töö korral võib mõni telekanal selle filmi oma programmi võtta!»

Ise ma filmi tol korral vaadata ei suutnud. Püüdsin silmanurgast jälgida, milliseid emotsioone tähtsate täiskasvanute nägudelt peegeldub. Kui film lõppes, järgnes mõnesekundiline vaikus – mu laupa kattis külm higi –, ja siis küsis toonane ETV programmijuht Ilmar Raag: «Kas oled filmi mõnele telekanalile juba ära lubanud?»

Eestis on üks põnev äri – teleäri –, mis uudiste ja info kõrval toob su ellu meelelahutust, põnevust, lohutust, unistusi ja võimalust hetkeks argielust eemale põgeneda.

Igal aastal sünnib meie Eesti produtsentide peas sadu mõtteid, mida uuel hooajal vaatajatele «närida» tuua. Võib juhtuda, et üllatan nüüd, ent vormi ehk telekanalite ekraanile valab sisu ehk saateid üks ja seesama seltskond inimesi, ja seda olenemata telekanalist. Usutavasti ma ei eksi, kui väidan, et teleprodutsente valdab siis, kui nad oma säravate ideedega mõne telekanali uksest sisse astuvad, aeg-ajalt samasugune ärevus nagu mind seal pimedas stuudios enda «kohtuotsust» oodates. Kas mõtte uuest põneva sisuga seriaalist ostab ära ETV, Kanal 2, TV3 või koguni Tallinna TV – seda ei tea produtsendid enamasti enne, kui telekanali programmijuht neile kiitva või hävitava hinnangu annab.

Telekanalite aasta suurimad peod on peetud ja uus sügisprogramm, mis end juba vähehaaval näidanud, käivitub algaval nädalal täistuuridel. Kas sulle meeldib ETV «Õnne 13», Kanal 2 «Viimane võmm» või hoopis TV3 «Kättemaksukontor»? Meeldiks sulle mõni neist seriaalidest teistmoodi, kui see jookseks teisel kanalil? Kas sulle on tegelikult ka tähtis, mis kanalis üks või teine telesaade jookseb? Kõigi nende eri telekanalitel näidatavate suurepäraste seriaalide eest saame ju tänu öelda peaprodutsent Raivo Suvistele ja tema teletootmisfirmale BEC.

Mida ma tahan öelda, on see, et enne kui väidad, et sulle üks või teine telekanal kohe üldse ei meeldi, oleks mõistlik veidi saadete lõputiitreid uurida, sest siis näed, et kõigis telekanalites voolab tegelikult üks veri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles