Postimees 1932. aastal: jälle Vene allveelaeva hukkumine

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõukogude Liidu Balti laevastiku allveelaev Щ-311.
Nõukogude Liidu Balti laevastiku allveelaev Щ-311. Foto: Wikipedia

Kopenhaagenist, 30. sept. Daani aurik «Peter Merst» põrkas Soome lahes kokku Nõukogude Vene veealuse paadiga, mis sai vigastada ja põhja vajus. Allveelaeval oli 35-liikmeline meeskond. Kardetakse, et kõik pealolijad on hukkunud.

Kuigi Daani aurik allpool veejoont sai raskesti vigastada, võis ta siiski omal jõul Leningradi jõuda. Hukkunud veealune paat on mineval aastal samas kohas ja peaaegu samades tingimustes hukkunud Nõukogude Vene allveelaeva sõsarlaev.

Nõukogude Vene allveelaevadega ei ole teatatud õnnetus Soome lahes mitte esimene. Alles hiljuti pöördusid tormiste ilmade tõttu Arensgrundi juurest tühjade kätega koduteele Nõukogude Vene laevad, kes seal toimetasid hukkunud allveelaeva «nr. 9» või «Rabotschii» otsimistöid.

Ka nüüd hukkunud allveelaev on olnud sama tüüpi, kui läinud aastal põhja läinud «nr. 9». Vahe seisab ainult õnnetuse põhjustes. Praegu hukkunud allveelaevast on nüüd teada, et katastroof sündis kokkupõrke järeldusena. Varem hukkunud «Rabotschii» viis aga katastroofi põhjused saladusena enesega kaasa. Temaga koos manööverdamissõidul olnud allveelaevalt teati ainult jutustada, kuidas allveelaev «nr. 9» sukeldunud vee alla ja jäänud sinna. Hiljem leiti veepinnal veel õli laik, mis andis tunnistust merepõhja kurbmängust. «Rabotschiil» oli mäletatavasti 45-liikmeline meeskond.

On veel tähelepanu äratav, kuidas Leningradis vaikitakse juhtunud õnnetusest. Teade allveelaeva katastroofist tuleb täiesti tõsiseltvõetavatest allikatest. See on aga Nõukogude Vene informatsioonile sarnaste kurbade sündmuste puhul iseloomulik. Ka «Rabotschii» hukkumisest jõudsid teated mujalt varem kohale, kui otsekohestest ametlikkudest allikatest.

Pääsenud – raskete vigastustega?

Berliinist saab hiljem teatavaks, et ühe Ameerika agentuuri teatel ei ole Nõukogude Vene allveelaev, millele Soome lahes üks Daani aurik otsa sõitis, siiski mitte põhja vajunud. Allveelaev olevat raskete vigastustega kuhugi Vene sadamasse pukseeritud. Siiski puuduvad sellele Ameerika teatele praegu igasugused kinnitused.

1.10.1932

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles