Postimees 1913. aastal: miks linn rotta kasvatab

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Seda ja teist. Miks Cincinnati linn rotta kogukonna kulul kasvatab.

Cincinnati linnas on rottide kasvatusemaja olemas, mida linn üleval peab. See asutus ei ole mitte armastusest rottide vastu avatud, vaid on avaliku tervishoiu eest hoolitsemisele määratud. Rotid saavad nimelt kõik kahtlased toiduained söögiks. Jäävad nad haigeks ehk surevad nad koguni ära, siis on päris kindel, et toidud rikutud olid, ja toidumüüja võetakse siis ka vastutusele. Tagajärjed, mis «rottidemaja» läbi on kätte saadud, on sedavõrd hiilgavad, et naabrilinn Filadelfia nüüd otsustanud on ka niisugust «rottidemaja» asutada.

Kujukas. Ta tahtis lõpuks kord ometi oma armastust avaldada, üks ainuke sõna võiks ju ka õnne äratada; ainult algus puudus, ilus, luulelik, sügavmõtteline algus. Nüüd oli ta tema leidnud. Ta kummardas oma jumaldatud neiu üle ja näitas talle sõrmust.

«Mu armastus teie vastu,» ütles ta, «võib selle sõrmusega võrrelda, tal pole lõppu.»

Noor neiu vaatab asjaliku huvitusega väikest kuld sõrmust, siis annab ta tema nooremehele tagasi.

«Mu armastus teie vastu,» ütleb neiu, «on nagu see sõrmus, tal pole algust.»

Alalhoidlik hing. Inglise pulmas oli õpetaja lesemehe ka juba tema esimese naisega laulatanud. Õpetaja tuletab pidustuse ajal ka rõõmuga selle tutvuse sidet meelde. «Ja,» ütleb uus abielumees, «Teie olete mind ikka laulatanud, ja» – lisab ta kindlusega juurde – «Teie peate mind ka ikka laulatama.»

30.09.2013

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles