Altkäemaksuskandaal: Keskerakond kogub Savisaare toetuseks allkirju, ametist kõrvaldamine peaks vältima tunnistajate mõjutamist

Liisa Tagel
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakond alustas täna Tallinna linnapea Edgar Savisaare toetuseks allkirjade kogumist.
Keskerakond alustas täna Tallinna linnapea Edgar Savisaare toetuseks allkirjade kogumist. Foto: Jaanus Lensment
  • Alkäemaksu võtmises kahtlustatav Savisaar kõrvaldati linnapea ametikohalt.
  • Savisaar oli südameprobleemidega haiglas, ent viibib nüüd Hundisilmal.
  • Juhtumiga seotud ärimehed eitavad süüd.

KAPO ja riigiprokuratuur tegid möödunud nädalal teatavaks, et Keskerakonna esimeest ja Tallinna linnapead Edgar Savisaart kahtlustatakse korduvas altkäemaksu võtmises möödunud aasta jooksul. Kahtlusaluseid on juhtumis kokku seitse: lisaks Savisaarele veel Aivar Tuulberg, Aleksander Kofkin, Kalev Kallo, Hillar Teder, Vello Kunman ja Villu Reiljan. 

7. oktoober

​Kohus selgitab: Savisaar kõrvaldati ametist, sest võib mõjutada tunnistajaid
Prokuratuur esitas möödunud nädalal kohtule neli põhjendust, miks Edgar Savisaar ei peaks linnapea ametis jätkama: ta võib hävitada ja kõrvaldada tõendeid, luua kahtlustust õigustavaid dokumente, mõjutada tunnistajaid ja jätkata ametialaste kuritegude sooritamist. Sõelale jäi neist üks.

6. oktoober

Allkirjad Edgar Savisaare toetuseks
Keskerakond hakkas Tallinna linnapea ametist kõrvaldatud Edgar Savisaare toetuseks eile allkirju koguma ja loodab kümne päeva jooksul saada kokku kümneid tuhandeid allkirju.

Foto: AFP / Scanpix

Volikogu esimees Kallo jääb menetluse ajaks ametisse
Riigiprokuratuur ei vaidlustanud Harju maakohtu määrust, millega kohus jättis korruptsioonikahtluse all oleva Tallinna linnavolikogu keskerakondlasest esimehe Kalev Kallo ametisse.

«Radari» portree Allan Kiili ja Aleksander Kofkini kaitsjast - Aivar Pilv

5. oktoober

Keskerakond hakkab Savisaare toetuseks allkirju koguma
Keskerakond loodab järgmise kümne päeva jooksul koguda 40 000 allkirja Edgar Savisaare toetuseks, vahendab Tallinna TV.

Reporter.ee video: endised Keskerakonna liikmed soovitavad Simsonil ja Ratasel erakonna esimeheks kandideerida

Politoloog: Savisaare artikli põhjuseks oli ilmselt kapo leitud sularaha
Ametist kõrvaldatud Tallinna linnapea ja Keskerakonnna esimehe Edgar Savisaare artikkel «See oli mõrvakatse!» ajalehes Pealinn pole midagi muud kui katse juhtida segaduse külvamisega avalikkuse tähelepanu korruptsioonijuurdlusest kõrvale ning tekitada lugejates kaastunnet, arvab politoloog Erik Moora.

Prokuratuur lepib kohtu otsusega: Kallo jääb menetluse ajaks ametisse
​Riigiprokuratuuril oli kümme päeva aega, et vaidlustada kohtumäärus, mis jättis Kalev Kallo kriminaalmenetluse ajaks ametisse. Prokuratuur kinnitas, et aktsepteerib kohtu seisukohta ning määrust ei vaidlusta

Edgar Savisaar kaalus Hundisilma müümist, kuid korraldab seal hoopis riituse
Savisaar kaalus Hundisilma talu müümist, kuid otsustas seal korraldada hoopis puhastusriituse, et kaitsepolitsei ametnikest «määrdunud» talu puhastada, kirjutab Pealinn. «Määritud tunne oli, kui see seltskond Hundisilmalt lahkus. Nagu oleks röövlid käinud!» kirjeldab Edgar Savisaar. « Segamini paisati raamatukogu, kaasa viidi minu fotoalbumid ja pildid. Mis muud see oli, kui mitte Hundisilma rüvetamine.»

Kapo viis Hundisilmalt suure summa sularaha
Kapo viis Hundisilmalt ära suure summa sularaha, mis Edgar Savisaare sõnul oli kogutud mitme aasta jooksul, kirjutab Pealinn. «Naeruväärne on aga see, et kapo poolt võttis ära mu 65. sünnipäeva kingitused, mitme aasta jooksul kogutud ja põhiliselt pangast välja võetud säästud ning muu hulgas ka kumminui, mis kingiti mulle siis, kui olin siseminister,» kirjutab Edgar Savisaar tänases linnavalitsuse ajalehes Pealinn

3. oktoober

Taavi Aas. Autor: 
Taavi Aas. Autor: Foto: Andrus Peegel

Marssalikepike meiereijuhi paunas
«Tallinna linnapea on Edgar Savisaar. Mina asendan linnapead tema äraoleku ajal,» täpsustab Taavi Aas (49), kui mõni ajakirjanik teda juba linnapeaks tituleerib. Seda on käesoleval aastal juhtunud korduvalt, sest suurema osa ajast ongi just tema pidanud linnapead asendama. Samas on näha, et ega linnapeaks nimetamine kümme aastat abilinnapea ametit pidanud Aasale nii väga vastumeelt olegi.

Sinisalu: kapo ei lähe ehku peale
Edgar Savisaare kaliibriga poliitiku vastu ilma kindlate tõenditeta kahtlustuse esitamist uurimisasutused endale ei lubaks. Keskerakonna vallandatud meediasõda on vaid kaitsetaktika, ütleb kaitsepolitseiameti peadirektor Arnold Sinisalu usutluses Postimehele.
 

2. oktoober

Väitlusseltsi kolumn: Keskerakonna demagoogiafestival ja suuremad hitid

Professor: Savisaare võitluskaaslased tahavad, et ta vangi pandaks
Tallinna linnajuhtide kogunemised Hundisilmale võivad viia selleni, et prokuratuuril ei jäägi muud üle, kui taotleda linnapea ametist kõrvaldatud Edgar Savisaare vahistamist, leiab õigusteadlane.

Savisaare skandaali järel kaotas Keskerakond toetusest ligi kolmandiku
Keskerakond kaotas septembri lõpus pärast Keskerakonna liidri Edgar Savisaare korruptsioonikahtluse alla langemist ligi kolmandiku toetusest, selgub BNSi tellitud TNS Emori erakondade toetuse uuringust.

Foto: Toomas Huik

Ametist kõrvaldatud Edgar Savisaar sissetulekut ei kaota
«Üks asi on haigusleht ja teine kohtumäärus. Kohtumäärusega on Edgar Savisaar töölt kõrvaldatud, aga haigusleht on tal ka. Need asjad käivad paralleelselt,» selgitas Tallinna linnasekretär Toomas Sepp. «Selles mõttes probleemi ei ole, haiguslehel on üks loogika, tema saab sealt oma haigusrahasid nagu ette nähtud, teine asi on see, et ta on töölt eemaldatud.»

Kohus luges kesknoorte kampaania keelatud annetuseks
Tallinna halduskohus otsustas täna mitte rahuldada Keskerakonna kaebust erakondade rahastamise järelevalve komisjoni (ERJK) ettekirjutusele, mis luges Keskerakonna noortekogu riigikogu valimiste eelse reklaamikampaania erakonnale tehtud keelatud annetuseks.

Hundisilmal toimus Keskerakonna juhatuse koosolek
Keskerakonna pressiesindaja Taavi Puki sõnul toimus täna hommikul Hundisilma talus Keskerakonna juhatuse koosolek. Linnavalitsuse liikmetest osalesid koosolekul Taavi Aas ja Arvo Sarapuu, kes on erakonna juhatuse liikmed. Erakonna juhatuse liikmetest olid kohal kõik peale Jüri Ratase ja Yana Toomi. Jüri Ratas andis TTÜ-s loengut ja ei saanud koosolekuga liituda.

Palverännak Hundisilmale
Üleeile Tallinna linnapea ametist kõrvaldatud Edgar Savisaar kohtub täna Hundisilmal taas oma lähimate usaldusisikutega, kes selles viimases võitluses väljendavad ühele ususektile sobivat truudust. Tuimalt kaitsepolitsei ja prokuratuuri tööd naeruvääristades kompab Savisaar õigussüsteemi taluvuspiire. Pigem teadlikult. Ilmselt pole kaotada enam midagi.

1. oktoober

Opositsioon on Savisaare umbusaldamises eri meelt
Kuigi opositsioon lubas tänasel Tallinna linnavolikogu istungil algatada Edgar Savisaare ja Kalev Kallo suhtes umbusalduse, siis lõpuks seda siiski ei tehtud, kuna oldi eri meelt.

Evelyn Sepp: Eesti poliitika pantvangid
Keskerakonna ja Ühtse Venemaaga lepingu sõlmimisest on möödas juba pea tosin aastat. Olgem ausad, kolmandik sulas liiguks ju ka ilma selle lepinguta, nagu ei takistaks selle lõpetamine ka teatud saadikutel mööda Venemaad erinevatel konverentsidel tiirutamast või sõjaliste lastelaagrite korraldamist Krimmis, kirjutab endine Keskerakonna liige Evelyn Sepp.

Prokuratuuril ei ole Savisaarele linnavalitsuse esindusega kohtumise pärast praegu etteheiteid
Riigiprokuratuuril ei ole praegu põhjust arvata, et korduvas altkäemaksu võtmises kahtlustatav Keskerakonna esimees, eeluurimise ajaks Tallinna linnapea ametist kõrvaldatud Edgar Savisaar oleks linnavalitsuse esindajatega kohtudes tunnistajaid mõjutanud.

Taavi Aas: loomulikult me valime, millest räägime
Tallinna linnapea kt Taavi Aas ei näe midagi halba selles, et linnavalitsuse liikmed täna oma tööajast Hundisilmale sõitsid. «See oli puhtalt humaansusakt,» kordas ta linna avalike suhete direktori Ain Saarna sõnu.

Fotod: linnavalitsus kolis Hundisilmale?

Täna kella 12.30 paiku oli ametist kõrvaldatud linnapea Edgar Savisaare Lääne-Virumaal asuva kodu esine parkla täis autosid, mis kuuluvad abilinnapeadele. Postimehe fotograafi sõnul olid kohal kõik abilinnapead - Taavi Aas, Kalle Klandorf, Mihhail Kõlvart, Eha Võrk, Merike Martinson ja Arvo Sarapuu. Lisaks ka linnavalitsuse nõunik Liina Oja, linnapea nõunik Moonika Batrakova, linna avalike suhete direktor Ain Saarna ja linnapea abi Jekaterina Fedkina. Taavi Aas ütles ajakirjanikele, et tööasju üldse ei räägitudki. Räägiti Savisaare tervisest. 
Täna kella 12.30 paiku oli ametist kõrvaldatud linnapea Edgar Savisaare Lääne-Virumaal asuva kodu esine parkla täis autosid, mis kuuluvad abilinnapeadele. Postimehe fotograafi sõnul olid kohal kõik abilinnapead - Taavi Aas, Kalle Klandorf, Mihhail Kõlvart, Eha Võrk, Merike Martinson ja Arvo Sarapuu. Lisaks ka linnavalitsuse nõunik Liina Oja, linnapea nõunik Moonika Batrakova, linna avalike suhete direktor Ain Saarna ja linnapea abi Jekaterina Fedkina. Taavi Aas ütles ajakirjanikele, et tööasju üldse ei räägitudki. Räägiti Savisaare tervisest. Foto: Eero Vabamägi

Savisaarele jääb vaid meiliaadress
Täna hommikul jõustus Harju maakohtu määrus, mis peatas Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare töösuhte Tallinna linnavalitsuses, kuid see ei tähenda, et ta poleks enam linnapea, selgitab linnasekretär Toomas Sepp.

Kohusetäitja Taavi Aas: uue linnapea määramisele pole põhjust mõelda
Edgar Savisaare kohtumäärusega ametist kõrvaldamise järel Tallinna linnapea kohusetäitjaks saanud abilinnapea Taavi Aas ütles eilsel pressikonverentsil, et linnavalitsuse töö jätkub vastavalt asenduskorrale ning praegu ei maksa spekuleerida selle üle, kas ta jääb linnapeaks ka siis, kui määruse vaidlustamine ei õnnestu.

Taavi Aas. Foto: Jaanus Lensment/Postimees
Taavi Aas. Foto: Jaanus Lensment/Postimees Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Savisaare ahnus võib kaasa tõmmata ka Keskerakonna
Kuna kahtlustuse järgi küsis eile oma «tsaaririigi» ehk Tallinna linna vähemalt ajutiselt kaotanud Edgar Savisaar raha nii iseenda Hundisilma talu seifi kui ka erakonnale, lisandub kahtlustavate nimekirja suure tõenäosusega MTÜ Keskerakond.

30. september

Märt Rask: kui kohus nii otsustas, siis ilmselt kaalukal põhjusel
Endine Riigikohtu esimees Märt Rask ütles täna õhtul «Ringvaate» saates, et Harju maakohtul oli Edgar Savisaart linnapea kohalt kõrvaldades ilmselt väga hea põhjus. «Ametist kõrvaldamine on menetluse üks võtteid, et menetlus toimuks objektiivselt,»  vahendas ERRi uudisteportaal Raski sõnu.

Boroditš: Savisaare ametist kõrvaldamine võib olla märgilise tähendusega
«See on nagu signaal, ka avalikkus võtab seda signaalina, kas süüdistustel või kahtlustustel on tõsi taga või on see ainult pelgalt, nagu paljud räägivad, mingi muu šõu,» vahendas endise keskerakondlase Boroditši sõnu ERR-i uudisteportaal.

Prokuratuur ei välista vajadusel Savisaare vahistamist
Kuigi riigiprokurör Laura Vaik nentis täna, et prokuratuuri hinnangul piisab sellest, et Edgar Savisaar on linnapea ametist kõrvaldatud, märkis kriminaalasjaga tegelev teine riigiprokurör Steven-Hristo Evestus Kuku raadiole, et välistatud ei ole ka Savisaare vahistamine.

Adams: ükski poliitik ei saa olla väljapool seadust
Rahva antud mandaat ei tähenda seda, et erakonna liige võiks oma prominentsusest hoolimata olla väljaspool seadust, ütles riigikogu vabaerakondlasest liige Jüri Adams, kommenteerides Keskerakonna seisukohta, et linnapea Edgar Savisaare ametist kõrvaldamise otsus on põhiseaduse mõttega vastuolus.

Kutser: kõik ju saavad aru, et Edgar juhib linna edasi
Kutser avaldas Facebookis arvamust, et kohtunik ei suutnud panna vastu kiusatusele «olla see naine, kes kõrvaldas Edgar Savisaare ametist kas või ajutiselt». Ta leidis, et Eesti ei ole õigusriik.

Keskerakond: Savisaare ametist kõrvaldamine on vastuolus põhiseaduse mõttega
«Demokraatlikel valimistel valisid 115 000 tallinlast linna juhtima Keskerakonna ning rahvalt mandaadi saanud volikogu valis linnapeaks kõige enam — pea 40 000 hääle — kogunud Edgar Savisaare. Kui pelgalt kahtlustuse põhjal saab linnapea ametist kõrvaldada, siis milline mõte on üldse valimistel?» seisab Keskerakonna pressiteates.

Aas: me ei ole uue linnapea peale mõelnud
Tallinna linnapea kohusetäitja Taavi Aas kutsus meediaesindajad kokku linnavalitsusse, et vastata Savisaare ametist kõrvaldamisega seotud küsimustele.

Kesknädal: struktuurid võivad saada kogeda tulevikus sarnaseid õudusi, mida tundis Edgar Savisaar
Keskerakonna ajaleht Kesknädal avaldas täna artikli pealkirjaga «Tegelikult tahtsid nad Edgarit tappa», kus süüdistatakse kaitsepolitseid Edgar Savisaarele ajujahi korraldamises ja ähvardatakse samasuguste õuduste kordumisega «struktuuride» suhtes.

Kaitsja: kohtu määrus on ebapraktiline
Täna kell 14 ametist kõrvaldatud linnapea Edgar Savisaare kaitsja Oliver Nääs nentis, et ei näe kohtu otsusel mingit praktilist väärtust, sest soovi korral saab Savisaar linnaametnikke endiselt mõjutada. Kaitsjad kaebavad kohtu määruse edasi.

Kohus kõrvaldas Savisaare Tallinna linnapea ametist
Harju maakohus rahuldas täna prokuratuuri taotluse ja kõrvaldas Tallinna linnapea ja Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare ametist. Linnavolikogu esimehe Kalev Kallo, kelle suhtes prokuratuur möödunud nädalal samasuguse taotluse esitas, jättis kohus reedel ametisse.

Edgar Savisaar pääses eile õhtul haiglast koju
Riigikogu liikme ja Savisaare hea sõbra Aadu Musta sõnul lasti Edgar Savisaar eile õhtul haiglast koju Hundisilmale. Hommikul kella kümne paiku on Savisaar teinud sissekande ka oma Facebooki seinale, kus väidab, et tänases Eesti Ekspressis ilmunud artiklis on lastud fantaasial lennata. «Ekspress luuletab nagu ikka. Head poeedid seal,» kirjutab ta.

Savisaare ametis jätkamise tõenäosus – 50:50
Suure tõenäosusega teatab Harju maakohus täna, et kohtueelse menetluse ajaks tuleb Keskerakonna esimehel Edgar Savisaarel harjuda üle aastate ootamatu rolliga ehk ta kõrvaldatakse mõneks ajaks Tallinna linnapea ametikohalt.



29. september

Kadri Simson peaministri toolist: minu jaoks on õige aeg ammu käes
Keskerakonna aseesimees Kadri Simson tunnistas «Radarile» antud intervjuus, et on olnud mitu aastat valmis valitsemisvastutust võtma. «Radari» küsimusele, millal Edgar Savisaar annab aseesimehele erakonna juhtimise võimaluse, vastas Simson: «Üleüldiselt ma arvan, et Savisaar ei anna mitte midagi.»

Ärimees Hillar Teder sai kapost arvutid tagasi
Möödunud nädalal lahvatanud altkäemaksuskandaali üks osalistest, ärimees Hillar Teder käis eile kaitsepolitseiametis oma asjadel järel.

Olev Remsu: Savisaare mängud – mina, mina, mina
Pööraste sündmuste ajal, nagu me elame, oleks pöörane variant, kui Edgar Savisaar paluks poliitilist varjupaika ühes naaberriigis ning kirjutaks ausalt ära oma rolli laulva revolutsiooni loos, kirjutab kolumnist Olev Remsu.

28. september

Savisaare-Putini suudlus on müügis
Valimiste ajal IRL-i poolt kasutatud plakat, kus peal kujutatakse Edgar Savisaart ning Vladimir Putinit suudlemas, on pandud müüki.

«Savisaare-Putini suudlus» Foto: Osta.ee ekraanitõmmis
«Savisaare-Putini suudlus» Foto: Osta.ee ekraanitõmmis Foto: Osta.ee / ekraanitõmmis

Teder: ma pole kellegagi maadevahetuse kaupa teinud
«Tean, et ma pole kellegagi maadevahetuse kaupa teinud, aga mis teisel poolel on, mille alusel ta seda väidab, saab teada edaspidi,» rääkis suurärimees Hillar Teder intervjuus Äripäevale.

Keskerakondlased kinnitasid vankumatut toetust Savisaarele
Laupäeval toimunud Keskerakonna korralisel volikogu istungil esinesid avaldusega partei aseesimees Kadri Simson, peasekretär Priit Toobal ja juhatuse liige Kalev Kallo, kes kõik rõhutasid järjepanu, et süüdistused altkäemaksu võtmises on alusetud ning erakond toetab esimees Edgar Savisaart. 

27. september

Elukaaslaseks korruptsioon
Kumb Eesti siis ikkagi on, kas vähe- või sügavalt korrumpeerunud maa? Nagu kõiges, mis inimlik, on ka korruptsiooni küsimuses maailma riigid edetabelisse seatud, kirjutab Kaarel Tarand Õpetajate Lehes.

Vene ajakirjanik: Savisaar on välismaa agent
Vene raadioajakirjaniku Julia Latõnina arvates stimuleeris Vene poolt Kohvrit Dresseni vastu välja vahetama selle nädala alguses toimunud Savisaare kinnipidamine, sest viimane on venelanna hinnangul välismaa agent.

26. september

Savisaarele altkäemaksu andmises kahtlustatavaid ärimehi ähvardab ettevõtluskeeld
Teisipäeval esitas kaitsepolitsei neljale ettevõtjale kahtlustuse Tallinna linnapea Edgar Savisaarele altkäemaksu andmises. Kui ettevõtjad peaksid kohtus süüdi mõistetama, siis võivad nad olla sunnitud ajutiselt ka ettevõtlusega tegelemisest loobuma.

Keskerakonna volikogu istungil kinnitasid erakondlased, et usuvad, et Edgar on puhas kui prillikivi.
Savisaar on jätkuvalt haiglas. Keskerakonna volikogu istungil esinesid avaldusega aseesimees Kadri Simson, peasekretär Priit Toobal ja juhatuse liige Kalev Kallo.

Savisaare piinlik häma
Kui Keskerakond peaks taas looma oma tõekomisjoni, siis minul on neile hakatuseks küsimus: kas tõde on teie meelest üldse olemas? Või on kogu maailm üks propagandistlik segapuder, kus kohtumenetluse käigus välja selgitatu ning seaduse jõus kohtuotsuse kõrval eksisteerib täiesti võrdväärsena igaühe oma tõde, «imagoloogiline reaalsus»? Kas tegelik maailm inimeste, sh keskerakondlaste ja nende tegudega, üldse on olemas, küsib arvamustoimetaja Marti Aavik.

Edgar Savisaar. Illustatsioon: Andrus Peegel
Edgar Savisaar. Illustatsioon: Andrus Peegel Foto: Illustratsioon: Andrus Peegel

25. september

Kapo otsis väidetavalt läbi Aivar Tuulbergile kuuluva kinnistu väikesaarel
Postimehele teadaolevalt käisid kaitsepolitsei ametnikud koos altkäemaksuskandaali sattunud suurärimees Aivar Tuulbergiga kolmapäeval helikopteriga Ruhnul, kus otsiti läbi ärimehe kinnistu.

Talviste: Savisaare ametist kõrvaldamine oleks võimalik, kuid ebaproportsionaalne
Edgar Savisaare kaitsja vandeadvokaat Üllar Talviste ütles Postimehele, et Savisaare puhul on ikkagi tegu valitava ametipositsiooniga. «Tõsi, linnapeaks saamine pole nagu volikogusse valimine, aga kodanikud valivad volikogu ja sealne võim formeerib linnavalitsuse. Linnapeal on tuhandete inimeste hääl. Meie käsitlus on selline, et sellisel juhul ei puuduta inimese ametist kõrvaldamine ainult seda isikut, vaid ka tema poolt hääletanud inimesi,» selgitas Talviste.

Rahvalt saadud suur mandaat ei pruugi Savisaart aidata
Edgar Savisaare kaitsjate strateegia rõhuda rahva antud mandaadile ei pruugi aidata Savisaarel linnapea ametis jätkata, kuid võib määravaks osutuda Kalev Kallo ametisse jäämisel.

Advokaat lükkab ümber: Savisaare lennupiletite eest maksis Siret Kotka
Prokuratuuri kahtlustuses märgitakse, nagu oleks ärimees Alexander Kofkin maksnud kinni Edgar Savisaare ja Siret Kotka puhkusereisi Hispaaniasse; advokaatide sõnul näitavad aga tõendid, et lennupiletite eest maksis Siret Kotka.

Kapos käinud Kallo sai lõpuks tagasi telefoni ja rahakoti
Eile käisid kaitsepolitseis ütlusi andmas tunnistajana Siret Kotka ja kahtlustatavana ärimees Alexander Kofkin. Täna väisas kapot Kalev Kallo, kes käis lihtsalt oma asjadel järel.
 

Olga Sõtnik: Savisaar naudib tähelepanu ja ei astu vabatahtlikult tagasi ühestki ametist
Viimastel päevadel suhtlesin mitme endise keskerakondlasega ja üks mõte, mis kõlas igaühe suust, oli: kui hea, et meie ei ole enam selle supi sees. Kui hea, et me ei pea teesklema, et usume Edgar Savisaart ja tema süütust, kirjutab endine Keskerakonna ja praegune Sotsiaaldemokraatliku Erakonna liige Olga Sõtnik.

Eksperdid: nõrgendatud Savisaare vastu ei kandideerita

Korruptsioonisüüdistuse ja halvenenud tervise tõttu nõrgendatud olukorda sattunud Edgar Savisaare vastu ei pruugi Keskerakonna esimehe kandidaate tekkida, leidsid täna eksperdid BNS Live'i arutelul.

BNS Live: Anvar Samost, Olga Sõtnik, Aivar Voog, Gerrit Mäesalu, Holger Roonemaa.
BNS Live: Anvar Samost, Olga Sõtnik, Aivar Voog, Gerrit Mäesalu, Holger Roonemaa. Foto: Tairo Lutter

Raepress: Savisaar oli infarktieelses seisundis
Täna hommikul Ida-Tallinna keskhaiglas toimunud Edgar Savisaare ravidiagnostiline protseduur möödus tüsistusteta, teatas Raepress. Veel seisab teates, et Edgar Savisaar oli kolmapäeva pealelõunal haiglasse minnes infarktieelses seisundis ja tema ravi jätkub.

Savisaar tegi haiglatoast staabi
Alates üleeilesest viibib Keskerakonna juht ja Tallinna linnapea Edgar Savisaar tervisemurega Ida-Tallinna keskhaigla erapalatis ning täna tehakse talle südame sondeerimine.

Vilja Savisaar-Toomast avaldab avameelse raamatu
Nüüd, kui Tallinna linnapea Edgar Savisaar on toibumas jalakaotusest, kuid saanud kahtlustuse altkäemaksu võtmises, otsustas tema eksabikaasa Vilja Savisaar-Toomast välja anda oma avameelse elulooraamatu «Vilja teine elu», milles olevat pikantseid seiku ka Edgari elust. 

Vilja Laanaru ja Edgar Savisaar 1993. aastal. Foto: Peter Langovits
Vilja Laanaru ja Edgar Savisaar 1993. aastal. Foto: Peter Langovits Foto: Peeter Langovits/Õhtuleht

Ahto Lobjakas: Savisaar imedemaal 
Inglise keeles on väljend suspension of disbelief, mille võiks eesti keelde tõlkida kui näo tegemise, et kõik on, nagu peab. Nagu näiteks teatris, kus vaatajad teavad, et laval toimuv pole «päris», aga ometi saavad «päriselamuse». Sellisest avaliku reaalsustaju korrektsioonist on tänaseks saanud Eesti poliitika kandev kiil. 

Juhtkiri: küsime Savisaarelt konkreetseid vastuseid
Meie ees rullub lahti etendus kõigi kaitsetaktika elementidega, mida Edgar Savisaar ja tema nõuandjad oskavad välja mõelda. Õiguslik pool on vaid üks osa sellest.

Rand ja Tuulberg, suurtellijate lemmik
Üheks ehitusfirma Rand ja Tuulberg mootoriks olid 2009. aastani Taaralinna suurima ehitaja Tartu Ülikooli tellimused, pärast ülikooli haldusdirektori Riho Illaku lahkumist aga muutusid tähtsaimaks pigem tööd pealinna suurimale tellijale – Tallinna linnavalitsusele.

24. september

Talviste: riigiprokurörilt ekslikult saadud märkmed on siiski dokument
Edgar Savisaare kaitsja, vandeadvokaat Üllar Talviste rõhutas, et tema hinnangul on eile kaitsjateni ja nendelt omakorda avalikkusesse jõudnud riigiprokuröri Laura Vaigu töömärkmed siiski dokument, mis oli digitaalselt allkirjastatud.

Edgar Savisaart kaitsvad vandeadvokaadid Üllar Talviste ja Oliver Nääs. Foto:
Edgar Savisaart kaitsvad vandeadvokaadid Üllar Talviste ja Oliver Nääs. Foto: Foto: Liis Treimann

Savisaare südant sondeeritakse
Tallinna linnapeale ja Keskerakonna esimehele Edgar Savisaarele tehakse reedel südame sondeerimine. Ida-Tallinna keskhaigla juht Ralf Allikvee ütles täna ERRi uudisteportaalile, et Savisaar võib haiglasse jääda pikemaks ajaks, sest tema sõnul on Keskerakonna esimehel tõsised terviseprobleemid.
 

Vaata, kus asuvad Savisaarele kahtlustuse toonud kinnistud.


Kohus otsustab Savisaare ametis jätkamise nädala pärast
Harju maakohus arutas täna riigiprokurör Laura Vaigu taotlust kõrvaldada korduvas altkäemaksu võtmises kahtlustatav Tallinna linnapea ja Keskerakonna esimees Edgar Savisaar uurimise ajaks linnapea ametist ning teeb otsuse järgmisel kolmapäeval.

Savisaare kaitsjad kohtumaja ees:

Advokatuuri esimees: prokuratuuri prohmaka avalikustamine ei olnud ebaeetiline
Kommenteerides eile meedias alanud arutelu Edgar Savisaare kaitsjate poolt neile ekslikult saadetud töödokumendi avalikustamise eetilisuse üle, ütles Eesti Advokatuuri esimees Sten Luiga, et vastavalt advokatuuriseadusele on advokaadid kohustatud kasutama kliendi huvides kõiki seadusega kooskõlas olevaid vahendeid ja viise, säilitades kutseau ja väärikuse. «Seda ütleb seadus,» ütles ta.

Prokurör saatis taotluse asemel Savisaar ametist kõrvaldada kogemata hoopis sellise dokumendi.  Foto: Liis Treimann/Postimees
Prokurör saatis taotluse asemel Savisaar ametist kõrvaldada kogemata hoopis sellise dokumendi.  Foto: Liis Treimann/Postimees Foto: Liis Treimann

Savisaar jääb esialgu haiglasse
Eile südameprobleemidega Ida-Tallinna keskhaiglasse läinud Savisaar jääb esialgu haiglasse meedikute hoole alla.

Fotod ja video: Kofkin ja Kotka käisid kapos ütlusi andmas
Kaitsepolitseiametis käivad ridamisi tunnistusi andmas Edgar Savisaare väidetava korruptsioonijuhtumiga seotud inimesed. Kella 13 ajal läks uurijate jutule ärimees Alexander Kofkin, keda kahtlustatakse altkäemaksu andmises. Kofkin väljus umbes 40 minutit hiljem, mil tema autojuht sõitis otse kaitsepolitsei maja värava ette ning ärimees istus autosse. Väljudes keeldus Kofkin igasugustest kommentaaridest.

Ossinovski: plaani Keskerakonnaga valitsust teha ei olnud
«Sotsidel ei olnud ühelgi hetkel konkreetset plaani, et me peaks tegema alternatiivse valitsuse uute partneritega. Seda oleks pidanud tegema siis, kui olemasolev oleks otsa saanud. Tänaste partneritega on koostöö toimiv ja ma ütleks, et hea,» ütles Sotsiaaldemokraatide juht Jevgeni Ossinovski.


Jaak Jõerüüt: ennustamise talumatu kergus
Minu tilk tsunamilainesse on peaaegu olematu. Mul on ükskõik, kelle konkreetne ennustus on lõpuks täpsem. Aga see, et elu ei lähe vanaviisi edasi ei Tallinna sadamas, Tallinna linnas ega mõnes erakonnas, on tõsiasi, mitte prognoos, kirjutab arvamusportaali kolumnist Jaak Jõerüüt.


Olesja Lagašina: kas Savisaareta Keskerakond kaotab venelaste hääled? 
Savisaare ümber lahvatanud korruptsiooniskandaal on tekitanud hulga küsimusi ja sünnitanud rohkelt edasisi stsenaariume. Muu hulgas on jõutud arvata, et Keskerakond võib kaotada venekeelsete elanike hääled, kui erakonna liidri võimaliku lahkumise järel puhkeb seal võitlus vene ja eesti tiiva vahel, uus esimees aga ei tundu vene valijatele usaldusväärsena.

Täna hommikul enne kella 10 läks kaitsepolitseiametisse Edgar Savisaare üks lähemaid abilisi, riigikogu liige Siret Kotka.

Foto: Jaanus Lensment

Prokuröri näpuviga tõi esimese punktivõidu Savisaarele
Edgar Savisaart kaitsev vandeadvokaat Üllar Talviste polnud oma aastakümnetepikkuse karjääri jooksul seesugust prohmakat näinud. Ja seda nii olulises juhtumis – linnapea ametist kõrvaldamise arutelu kohtukutse talle meilile saatnud riigiprokurör Laura Vaik oli näpuvea tõttu lisanud digiallkirjastatuna oma eilse kuupäevaga töödokumendi, mis puudutas kahtlustuse sisu ja prokuröri sisulist hinnangut süüasja materjalide kohta.
 

Karilaid: Keskerakond on valmis tegema juhtimises muudatusi, kui esitatakse tõendeid
Keskerakonna juhatusse kuuluv Jaanus Karilaid ütles, et kui prokuratuur suudab esitada eile lahvatanud altkäemaksuskandaali kohta konkreetseid tõendeid, on erakond valmis tegema oma juhtimises muudatusi.
 

Savisaarega kuni lõpuni
Isegi kui riigiprokuratuur jõuaks Edgar Savisaarele kahe kuuga süüdistuse esitada, ei tee juhtivad keskerakondlased vähimatki katset takistada tema taasvalimist partei esimeheks. Toetusest Savisaarele tehakse erakonna 14 000 liikme jaoks usu küsimus.

Süda viis haiglasse
«Savisaar on südamega haiglas,» selline vihje saabus eile kell 15 Postimehele. Üllatav polnud see kahel põhjusel.

23. september

On alust arvata, et Savisaar sai oma tegevuse ebaseaduslikkusest aru
Kaitsepolitsei peadirektori Arnold Sinisalu sõnul on kapol alust arvata, et korduvas altkäemaksu võtmises kahtlustatav Tallinna linnapea ja Keskerakonna esimees Edgar Savisaar sai oma ebaseaduslikust tegevusest aru ning üritas seda ka varjata.

Savisaarele tõi kahtlustuse 77-ruutmeetrise keldri rendileping
Savisaarele võis kriminaaluurimise kaela tuua muuhulgas 77,4 ruutmeetri suuruse keldriruumi rendilepingu soodustingimustel pikendamine oma kauaaegsele toetajale, ärimees Alexander Kofkinile.

Ehkki täna hommikul teatas Savisaar Poska majas, et on puhas nagu prillikivi, esitas prokurör taotluse tema ja Kalev Kallo ametist kõrvaldamiseks uurimise ajaks. Kella 15 ajal pöördus Savisaar aga hoopis haiglasse.

Savisaare buss haigla ees. Selgus, et haiglasse läks ta südameprobleemide tõttu. Foto: Eero Vabamägi
Savisaare buss haigla ees. Selgus, et haiglasse läks ta südameprobleemide tõttu. Foto: Eero Vabamägi Foto: Sander Ilvest


Tallinna linnapead ja Keskerakonna esimeest Edgar Savisaart ei ole seni veel korruptsioonijuhtumi uurimise tõttu vahistatud, ta on kahtlustatav ja peeti kinni menetlustoimingute läbi viimiseks. Eilsel pressikonverentsil kinnitati, et puudub vajadus ta vahistamiseks, ent mida need juriidilised mõisted tähendavad?

Reiljan on segaduses
Edgar Savisaare korruptsioonikaasuses altkäemaksu vahendamises kahtlustuse saanud endine tipp-poliitik Villu Reiljan ütles, et ta on toimunust segaduses, mistõttu on tal võimatu midagi kommenteerida.
 

Edgar Savisaare korruptsioonikaasuses altkäemaksu andmise kahtlustuse saanud Silikaat Grupi omanik Vello Kunman taandab ennast Eften Capitali nõukogust kohtuotsuse jõustumiseni.
 

Kunman: mul pole Tallinna linnaga iial sooje suhteid olnud
Keskerakonna esimehe ja Tallinna linnapea Edgar Savisaare korruptsioonisüüasjas kahtlustuse saanud Silikaat Grupi omaniku Vello Kunmani kinnitusel pole ettevõttel Tallinna linnaga kunagi sooje suhteid olnud ning näiteks ühele detailplaneeringule kinnituse saamine võttis aega 17 aastat.
 

Raivo Aeg: Savisaare kodu poleks läbi otsitud, kui poleks veenvaid tõendeid
Endine kaitsepolitsei juht ja praegune riigikogu korruptsioonivastase komisjoni aseesimees Raivo Aeg selgitas, et kohus ei oleks andnud Edgar Savisaare kodu ja teiste firmade läbiotsimiseks luba, kui kaitsepolitsei ja prokuratuur ei oleks esitanud kohtule veenvaid tõendeid korruptsiooni toimumise kohta.

Savisaar väljus umbes kella 13.30 ajal kapost, kus ta käis ülekuulamisel.  Foto: Eero Vabamägi/Postimees
Savisaar väljus umbes kella 13.30 ajal kapost, kus ta käis ülekuulamisel.  Foto: Eero Vabamägi/Postimees Foto: Eero Vabamägi

Rohkem pilte leiab galeriist.
 

Yana Toom: hoian Edgarile pöialt
Kapo on varemgi Edgar Savisaare suhtes eri kahtlustusi õhku pildunud, kuid kohtusse pole need jõudnud, märkis europarlamendi saadik Yana Toom, lisades, et tal pole alust arvata, et seekordnegi neist erineb. 
 

Sibul nimetas Savisaare süüdistusi IRLi aadressil absurdiks
Riigikogu Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) fraktsiooni esimees Priit Sibul nimetas absurdiks Keskerakonna esimehe ja Tallinna linnapea Edgar Savisaare süüdistusi, nagu oleks Savisaarele teisipäeval esitatud korruptsioonikahtlustuse taga IRL.
 

Savisaar andis täna pressikonverentsi, kus väitis, et on puhas nagu prillikivi ja süüdistas IRLi vandenõus.

Kofkini advokaat: Kofkin peab süüdistust alusetuks ja kunstlikuks 
Edgar Savisaare korruptsioonisüüasjas kahtlustuse saanud ärimees Alexander Kofkin peab talle esitatud kahtlustust täiesti põhjendamatuks, vahendas teda esindav vandeadvokaat Aivar Pilv.
 

Kalev Kallo süüd ei tunnista
Tallinna linnavolikogu esimees Kalev Kallo kinnitas pressiteate vahendusel, et peab talle esitatud kahtlustust põhjendamatuks. 
 

Kaua peljatud skandaal paljastus lõpuks
Pommuudis Edgar Savisaare altkäemaksu võtmisest pidi tegelikult plahvatama juba talvel, kui kõik põhjaliku eeluurimisega kogutud tõendid kaitsepolitseis pooleaastase menetluse tulemusel fikseeritud said.
 

Eile läks kapo Savisaare juurde Hundisilmale. Foto: Marianne Loorents/Virumaa Teataja
Eile läks kapo Savisaare juurde Hundisilmale. Foto: Marianne Loorents/Virumaa Teataja Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja


Juhtkiri: korruptsioonikultuur
Võim korrumpeerib, täielik võim korrumpeerib täielikult. Keskerakond on Tallinnas pikki aastaid ainuvõimu nautinud, mitmel korral on erakonna ja poliitilise reklaami rahastamist saatnud niinimetatud JOKK-skeemid. Seepärast leidus eile poliitikavaatlejaid ja arvamusliidreid, kelle meelest polnud selline raske kahtlustus üllatav.

Kes mida Savisaarelt ostis?
Kuigi riigi peaprokurör Lavly Perling kinnitas eile meedias juba kõlanud seitsme korruptsioonis kahtlustatava nimed ja loetles ka kuriteoepisoodid, keeldus ta kahtlustatavate nimesid konkreetsete tegudega sidumast. Ettevõtjate senist tegutsemist arvestades saab siiski teha oletusi, milliste hüvede eest nad võisid linnapead n-ö määrida
 

Loe viiest kahtlustatavast
Alexander Kofkin, Kalev Kallo, Hillar Teder, Vello Kunman, Villu Reiljan


22. september

Reportaaž: ärev päev Hundisilmal
Täna hommikul läks Erki Savisaar riigikokku tööle. Enne keskpäeva kihas juba kogu riigikogu uudisest, et kaitsepolitsei on Edgar Savisaare juures. Erki Savisaar kihutas oma Nissan Pathfinderiga koos Siret Kotkaga Hundisilmale. Edgar Savisaare kollasesse majja keset suuri metsi tema lähedased inimesed ei pääsenud. Väraval valvasid kaitsepolitseinikud ning värava taga seisid kaks musta väikebussi.

Prokuratuur ja kapo selgitasid korruptsiooniloo tagamaid

Millised olid poliitikute reaktsioonid Savisaare kinnipidamisele? 

Sõna võttis ka Eesti Vabariigi president Toomas Hendrik Ilves.

Keskerakond toetab Savisaart ja eitab ebaseadusliku raha saamist
Ehkki kahtlustuse kohaselt said ebaseaduslikku vara nii Keskerakonna esimees ja Tallinna linnapea Edgar Savisaar kui erakond ise, kinnitab Keskerakond, et midagi sellist ei ole aset leidnud.

Vitsut Savisaare taaskandideerimisest: kahtlustused muudavad olukorda

Sõtnik: Savisaar valitakse tagasi isegi siis, kui ta on vahi all
Endine Keskerakonna ja riigikogu liige Olga Sõtnik leiab, et Savisaare kinnipidamine ei too kiireid muutusi Eesti poliitikasse.

Reporter.ee video: Savisaare mõttevälgatused 2004. aastal
«See ei tuleks lihtsalt välja, sest oleks bluff,» vastas Edgar Savisaar 2004. aastal Urmas Oti küsimusele, kas oleks reaalne, kui mõni Keskerakonna esimehele tuttav ärimees ostaks raha eest partei ära.

5 suurt küsimust seoses Savisaare skandaaliga
Kaitsepolitsei kahtlustab Keskerakonna esimeest ja Tallinna linnapead Edgar Savisaart korduvas altkäemaksu võtmises, mis tekitab mitmeid suuri küsimusi Keskerakonna ja Tallinna juhtimise kohta.

Meenutus: Savisaare varasemad skandaalid
Lindiskandaal, idarahaskandaal, Šveitsi raha ning honorari- ja võlaskandaal. Neid jagub.

Edgar Savisaar ja Venemaa Raudtee president Vladimir Jakunin 2011. aasta veebruaris Lasnamäel õigeusukiriku ees risti pühitsemise üritusel.  Foto: Liis Treimann/Postimees
Edgar Savisaar ja Venemaa Raudtee president Vladimir Jakunin 2011. aasta veebruaris Lasnamäel õigeusukiriku ees risti pühitsemise üritusel.  Foto: Liis Treimann/Postimees Foto: Liis Treimann

Vaata, keda kahtlustatakse altkäemaksu andmises
KAPO esitas altkäemaksu andmise kahtlustuse muljetavaldavale osale Eesti ärieliidist – Aivar Tuulberg, Alexander Kofkin, Hillar Teder ja Vello Kunman. 


Ratas: tegu on raske uudisega
Keskerakonna liikmed peavad hakkama lähiajal nõu pidama, mis saab edasi Edgar Savisaare kavast uuesti erakonna esimeheks kandideerida, ütles Keskerakonna juhatuse liige Jüri Ratas.
 

Taavi Aas: minule pole kahtlust esitatud
Tallinna abilinnapead väidavad, et nemad Savisaare kahtlustuste kohta suurt ei tea. Taavi Aasa kabinet otsiti Äripäeva teatel küll läbi, kuid Aas rõhutas, et talle pole kahtlustust esitatud.
 

Kapo kahtlustab Savisaart korduvas altkäemaksu võtmises
Artikkel annab ülevaate päeva sündmustest ja sisaldab reportaaži Hundisilmalt.


Savisaare skandaali valguses võib meenutada Ott Sepa ja Märt Avandi samateemalist räpplugu:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles