Rootsi ombudsman: migratsiooniga on meil kaasnenud ühiskonna areng

Toomas Randlo
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rootsi parlamendi ombudsmani Elisabet Fura sõnul on paljud rootslased unustanud, et Rootsi on põgenikke vastu võtnud alates 13. sajandust ning iga kord on sellega kaasnenud ka ühiskonna areng.

«Meil on Rootsis väga hästi läinud, sest me pole olnud üheski sõjas juba 200 aastat. Me unustame aga, et alates 13. sajandist iga kord kui on toimunud suurem migratsioonilaine, siis sellega kaasnes ka ühiskonna areng,» rääkis Fura lisades, et migratsioon pole ainult panustanud tänapäeva Rootsi tekkimisele, vaid see on isegi olnud eeldus selleks.

Viimasel ajal on Fura hinnangul rootslaste hinnang migrantide suhtes muutunud positiivsemaks. «Usun, et rootslased on alati olnud avatud migrantide suhtes. See on osa meie ajaloost, oleme ka ise olnud migrandid.»

Küsimusele, mida võiks Eesti Rootsil migrantide vastuvõtmisel õppida, vastas ombudsman: «Keeruline on öelda ja soovituste jagamine võib jätta üleoleva mulje. Me saame rääkida oma ebaõnnestumistest ja mida oleks võinud paremini teha, kuid iga riik peab vaatama oma ajalugu.»

Kolmapäeval ja neljapäeval viibisid Eestis õiguskantsleri Ülle Madise kutsel Balti- ja Põhjamaade ombudsmanid  kahepäevasel infovahetus- ja koostöövisiidil. Ombudsmanid arutlesid Tallinnas andmekaitse ja kaasava hariduse probleemide üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles