Postimees 1892. aastal: Hollandi kala saladus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Miks Madalmaade kala maitseb nii hästi? Sel on kindel põhjus, mis vääriks tähelepanu ja järeletegemist ka meie maal, sest kõnealusest meetodist on kasu ka inimese tervisele.

Postimehe kirjasaatja teatab: «Kasulikuks näpunäiteks. Kalade tapmine. Hollandi maal on see hää pruuk, et kalasid ilmaaegu ei vaevata ja neid pikkamisi ei suretata, vaid et neid ära tapetakse. See ei ole üksnes inimlik, vaid säherdune kalaliha on inimese tervisele kasulikum ja toiduks kõlblikum. Sääl lõigatakse igal kalal õige terava noaga päätagune risti lõhki, mille läbi pääajud seljaroost lahutatud saavad. Selle läbi sureb kala varsti ära ja tema liha ei saa oma häädusest midagi kaotada ega inimese tervisele kahjulikuks minna. Selle pärast kiidavad ka kõik hollandlastest valmistatud kalaroogade hääd magu.

Kalade liha on sääl palju kindlam ja tema magu parem, kui mujal, kus seda kombet tähele ei panda. Teine kalatapmise viis on see, et temal saba ligidal noaga seljaroost läbi pistetakse, mille pääle loom kohe vagaks jääb. Seda kombet on nende ridade kirjutaja ka meie maal vilunud kalameeste juures leidnud ja võib teda üksnes heaks kiita.» 18.09.1892

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles