Postimees 1939. aastal: piiritusel kulla hind

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vabariigi valitsuse eilsel koosolekul, mis peeti Kadrioru administratiivhoones Vabariigi Presidendi eesistumisel, kirjutati alla üldtarvitamiseks müüdava piirituse ja viina müügihindade määrusele, millega tõstetakse üldtarvitamiseks müüdava piirituse ja viina hinda keskmiselt 10–15 protsenti.

Sõjategevuse puhkemisest saadik kuulub piiritus Eestis seesuguste väljaveokaupade hulka, mille väärtus tegelikult on võrdne kulla väärtusega. On ju kaupade liiklemine praegu mitmeti raskendatud ja mis peaasi, paljud välisriigid on juba praegu keelanud suure hulga saaduste väljaveo harilikus korras, müües neid ainult nendele maadele, kust neil on võimalik saada sõjapidamiseks tarvisminevaid väärisaineid.

Ja meie piiritus on just kujunenud niisuguseks kaubaks, mille eest võime osta nii hädavajalikke tooraineid ja muid kaupu, mida kodumaal ei ole leida või mida meil ei valmistata.

Piirituse ja viina hinna tõstmise eesmärgiks oli seetõttu piirata siseturul joogipiirituse tarvitamist, et seda võimalikult enam säästa väljaveoks. Sest praegu on meie rahval tähtis esijoones see, et meil ei tekiks puudust nendest 1. järgu tarbeainetest, mida meie peame sisse vedama ja millest mõnda praegu võib-olla isegi puhta kulla eest ei saa osta, vaid ainult juba enda väärishinna vastu vahetada. 12.09.1939

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles