Jaak Prints: tean, mis tunne on jääda ilma oma kodust

Liisa Tagel
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Näitleja Jaak Prints rääkis toetuskontserdil Sõbralik Eesti, et on elanud sotsiaalmajas ja teab, mis tunne on ilma jääda oma kodust.

«Ükski pagulane ei taha oma kodust lahkuda. Ta peab lahkuma, sest ta on sunnitud lahkuma. See tunne on mulle tuttav. Sellest hoolimata olen ma süüdi, et neljapäeval pandi põlema pagulaste peatuspaik. Olen süüdi, sest ma ei ole võtnud sõna inimeste kaitseks, kes ise rääkida ei saa. Olen süüdi, sest jaanipäeva paiku ei vaielnud ma vastu tüübile, kes rääkis fucking neegritest. Olen süüdi, kui mu üks ammune tuttav rääkis, et ta ei vihka, aga ta kardab immigrante, et ma siis ei võtnud aega, et tema hirme vaigistada, vaid läksin hoopis trenni. Ma olen süüdi ja ma palun vabandust,» ütles Prints.

Ta märkis, et mõnede inimeste hinnangul on Eestist saamas väikeriik, kus eestlased kardavad võõraid. Sellisel juhul oleme tema sõnul me kõik süüdi. Kogu Eesti rahvas.

«Oleme süüdi, sest räägime emotsioonide keeles ja loosungitel, aga mitte enam silmast silma. Oleme süüdi, sest paljud inimesed kardavad, ja meie ei räägi nendega.»

Süüdi oleme Printsi sõnul ka selles, et Eestis tahetakse tappa teistsuguse väljanägemisega inimesi. Süüdi ei ole poliitikud, motomehed ega isegi pagulaste peatuspaiga süütaja. Viimane on ilmselt lihtsalt argpüks.

Rääkida tuleb sellest, mida on Eesti rahvas valesti teinud, et selline asi juhtuda sai, tõdes ta.

Prints kutsus üles kultuuriasutusi pagulasi etendustele kutsuma. Ilma pressiteadeteta, lihtsalt niisama. Ajakirjanikel palus ta aga emotsioone mitte üles puhuda puhtalt efekti pärast.

«Kroonika, ära avalda intervjuud Kristiina Ojulandiga. Maaleht, ära küsi, kuidas maitseb neegri musi. TV3, ära korralda küsitlusi teemal, kas pagulaskeskuse põlema panemine on okei, millele üks kolmandik inimestest vastab, et jah, see on okei. Igaüks siin selle väljaku peal saab midagi ära teha. Ta peab midagi tegema,» lausus Prints.

Selleks et olla inimene, ei ole vaja tema sõnul mingisuguseid pagulaste konventsioone. «Kurjus on alati agressiivsem ja aktiivsem, aga kui ta võidab, oleme selles süüdi meie.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles