Andres Herkel: viis punkti Vao süütamisest ja pagulasteemast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Herkel
Andres Herkel Foto: Jaanus Lensment

Vabaerakonna esimees, riigikogu liige Andres Herkel kommenteerib oma blogis viit Vao põlengu, pagulasteemaga laiemalt ja poliitikaga seotud punkti.

* Eesti poliitikutel ei olnud ja ei ole ühtegi muud võimalust kui süütamine kohe ja üheselt hukka mõista. Selline kuritegu mõjub provokatiivselt, mainekahjuna kogu riigile. Kui oli oht kümnete inimeste elule, siis ei puutu sellele sündmusele hinnangu andmisel üldse asjasse see, kas keegi toetab konservatiivset või vähem konservatiivset sisserändepoliitikat.

* Mõned räägivad süütuse presumptsioonist. Juhin tähelepanu, et eeskätt on hukka mõistetud ikkagi tegu kui niisugune. Süütuse presumptsioon saab olla isikul, mitte tapmiskatsel. Kui selgub, et see oli provokatsioon selleks, et kedagi või midagi (näiteks Eesti riiki) diskrediteerida, siis seda hullem. Tegu on ja jääb tülgastavaks.

* Mõned räägivad üle reageerimisest. Tõenõenäoliselt tulnuks kõigi erakondade seisukohad ka ilma presidendi üleskutseta, see oli moraalne kompass. Jah, see põleng sai muudega võrreldes poliitikuilt palju tähelepanu. Arvestagem siiski, et toimunu ja poliitikute hinnangud sellele kujundavad meie rahvusvahelist nägu. Kohalesõidul piisanuks ehk siseministrist.

* Pagulasteema kerkimine tähelepanu keskmesse nii Euroopas kui Eestis on vesi Venemaa veskile. Otsustavamate operatsioonide läbiviimist nii Süürias kui Vahemere lõunarannikul takistab Venemaa vetoõigus ÜRO Julgeolekunõukogus. Me ei saa olla rehepapid, kes ootavad liitlasabi Vene ohu korral, aga ei osale muude Euroopa ühisprobleemide lahendamisel.

* Ilmselt jääb pagulasteema teravalt üles veel kauaks – ebameeldivalt kauaks. Selle kasutamine sisepoliitiliseks punktinoppimiseks on lubamatu ja väga ohtlik. Selle asemel tuleb mõelda, millised on meie ühised väärtused ning mida teha selleks, et Eestist ei saaks niisugust sotsiaalabimaad, mille tugisüsteemid tekitavad ahvatluse neid kuritarvitada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles