Lipsustatud sahkerdaja

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andrus Peegel

Kuradi… (nimi Postimehele teada), küsis Leedolt lepingu eest terve uue laeva hinna. Nii kirus rivaalitseva poliitiku jultumust üks kahest Saaremaal laevaärimees Vjatšeslav Leedolt äsja toetust küsimas käinud Reformierakonna poliitikust erakonnakaaslasele. Nüüd, pärast Postimehe eilset artiklit poliitikute mahhinatsioonidest, mängib ta meest, kes oli puu otsas, kui pauk käis.

Meil pole Leedoga olnud «kohtumistki», vastas Tallinna Sadama tagasi astuva nõukogu esimees ja Reformierakonna poliitik Remo Holsmer ajakirjaniku küsimusele, kas ta on ärimehega kohtunud. Mõni lause hiljem võttis ta kohtumise omaks. No ei ole veenev.

Reaalkooli vilistlastest rääkivas almanahhis öeldakse parlamendi rahanduskomisjoni juhtiva Holsmeri kohta umbes nii: keerab pahanduse kokku, saamata ise arugi, mida valesti tegi, teeb siis naerunäo ette ja saab kõik andeks.

Oleks päriselus kõik sama lihtne, võiks siinkohal jutule joone alla tõmmata. Eriti pärast riigiprokuratuuri eilset teadet, et Postimehes kirjeldatud mõjuvõimuga kauplemises pole kuriteo tunnuseid. See on hämmastav, kui meenutada kapo tormijooksu Keskerakonna kontorile 500 euro pärast.

Postimees on arvestanud, et avaldades väited poliitikute sahkerdamisest, saame kaela kohtuasja. Ent me ei saanud kõrvalt vaadata, kuidas riigitüüri juures asju aetakse. Ajakirjanikena rikkusime selle looga mõned head suhted, kuid mängus on ülem hüve.

Avaldasime kolmapäeval loo, kuidas Tallinna Sadam on aastaid olnud erakondade varjatud rahaallikas. Peaminister Taavi Rõivas rääkis valitsuse pressikonverentsil seepeale surmtõsise näoga, et selliste väidete levitamisel tuleks olla vastutustundlik.

Samal ajal olid meie toimetuse telefonid punased Rõivase erakonnakaaslaste kõnedest. Neil oli mure, «kas Postimehel on midagi ka nende erakonna kohta». Üks helistajaist oli poliitik Remo Holsmer, kes nüüd avalikult õlgu kehitab.

Reedel, kui astusime järgmise sammu ning avasime poliitikute sahker-mahkeri üksikasjalikumalt, peaminister vihastas. Poriloopimine pole sõnavabadus. See on kuulujutt. Midagi pole olnud, sest Remo Holsmer ütles nii. Umbes nii see kõlas.

Peaministrilt oodanuks probleemile sisulisemat lähenemist. Remo Holsmer võib ju olla Rõivase sõber, kuid kasvõi inimeste rahustamiseks võinuks murelikkust teeselda. Mainida, et loodetavasti saame kohtus kõik vastused. Ent meie väidete sisu ei paistnud Rõivast huvitavat – see, et Eesti tahab näida Põhjamaana, kuid käitub korrumpeerunud Aafrika väikeriigi kombel.

«Ma tõesti loodan, et see asi lööb mõneks ajaks õhu puhtamaks,» ütles üks Postimehe allikas. Ta teadis üksikasjalikult, kuidas poliitikud juba kuude kaupa Leedolt raha lunimas on käinud, ja oli juba kaotanud lootuse, et asi kunagi avalikuks tuleb.

Meie arvame, et paari ajaleheartikliga õhku puhtaks ei saa. Aga on siiski väike lootus, et ehk on riigivalitsemise juures korrumpeeruda edaspidi veidi keerulisem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles