Postimees 1922. aastal: lapsed ei ole Kalevipojast palju midagi kuulnud

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viimastel eksamitel Tartu keskkoolidesse oli tung õige suur ja kuigi mõnes koolis algkooli lõpetanuile vastavaid kõrvalklasse avati, ei suudetud siiski paljuid soovijaid rahuldada ning palju lapsi pidi ukse taha jääma.

Peab tähendama, et ettevalmistus paljudes algkoolides keskkooli tasapinnale veel sugugi ei vasta ja kuigi meil ühtluskooli põhimõte läbiviidud on, ei ole seda tegelikult teostatud.

Seaduse järele peab neid, kes algkooli 6. klassi on lõpetanud keskkooli 1. klassi (7. õppeaasta ehk 4. keskkooli põhiklass) tunnistuse järele vastu võtma eksamita. Võistluseksamil tuli aga ilmsiks, et laste teadmised programmi nõuetele ei vasta. Puudulikkust tuleb ette Eesti keeles, teistest keeltest kõnelemata, loodusteaduses, ajaloos ja isegi matemaatikas. Algkooli lõpetanu peab Eesti keelt laitmata kirjutama. Kuid emakeeles tehakse veel õige raskeid vigu isegi nende poolt, kes 7. kl. on lõpetanud ja mõned neist ei ole Kalevipojast palju midagi kuulnud. Suurem puudus valitseb paljudes maakoolides. Kuid leidub siiski juba häid koole, kus hoolega tööd on tehtud.

Igatahes tuleb programmi miinimumi nõudeid hoolega täita, et ühtluskooli põhimõtted ellu viia.

04.09.1922

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles