Joakim Helenius: Eesti välispoliitika – minu isiklik vaade

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trigon Capitali nõukogu esimees Joakim Helenius.
Trigon Capitali nõukogu esimees Joakim Helenius. Foto: Peeter Langovits

Eesti peab jõuliselt ja avatult toetama neid Euroopa jõude, kes kutsuvad sõlmima tõelist tihedat poliitilist liitu.

Eesti julgeolek on seotud jätkuva liikumisega Euroopa Liidu või vähemalt eurotsooni tihedama lõimimise suunas. Mida ühtsem on Euroopa, seda enam võib Eesti arvestada solidaarsusega, mida on vaja kindlustamaks, et NATO ja ELi garantiid, millel rajaneb Eesti julgeolek, peaksid vastu nende tõelisele proovilepanekule Venemaa poolt.

Euroopa, mis ei liigu tihedama liidu suunas, liigub suurema lahknemise suunas, kui arvestada praegu tooni andvat poliitilist ja elektoraalset dünaamikat. Eesti riikliku julgeoleku huve teenib seetõttu kõige paremini nende ELi/eurotsooni juhtide jõuline ja avatud toetamine, kes kutsuvad Euroopat liikuma tõelise poliitilise liidu suunas.

Ohtu, mida kujutab Eesti julgeolekule Euroopa solidaarsuse puudumine, ilmestab kõige paremini paljude Euroopa riikide valijate ja seeläbi sageli ka valitsuste solidaarsuse puudumine  (käesoleva) põgenikekriisi tingimustes, mis mõjutab ELi Vahemere piirkonna liikmesriike.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles