Sven Sester: riigifirmade juhtimist tuleb kardinaalselt muuta

Sven Sester
, Rahandusminister (IRL)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusminister Sven Sester.
Rahandusminister Sven Sester. Foto: Liis Treimann

Majanduskriisidega seostub ütlus, et kriisi ei tohi raisku lasta, vaid seda tuleb kasutada tarvilike reformide tegemiseks. Süstemaatiliste altkäemaksude ilmsikstulek Tallinna Sadamas ei ole ohu märk ega sümptom. See on fikseeritud fiasko, mis tuletab meelde, et midagi tarvilikku on jäänud tegemata. Erkki Raasukese juhitud töörühma ettepanekud riigi äriühingute valitsemise parandamiseks tuleb viivitamata ellu rakendada.

Eri valdkondades tegutsevaid riigiasutusi on raske võrrelda, aga on ilmne, et prokuratuur ja kaitsepolitseiamet toimivad professionaalsemalt, kui valitsetakse mõningaid riigi äriühinguid. Riigi äriühingute pikka aega kehtinud valitsemise korraldus on ühemõtteliselt läbi kukkunud ja seda ei saa parandada vaid selle üllatunud osalisi uute vastu vahetades. Kapitaalremont tuleb ette võtta süsteemis endas.

Seda, millised muutused aitaksid riigi äriühinguid paremini valitseda, pole vaja nullist välja nuputama hakata. Juhan Parts, kes kutsus riigile selles küsimuses appi kunagise Swedbanki finantsjuhi Erkki Raasukese, tõstis selle küsimuse ka poliitilisse päevakorda. Raasukese juhitud töörühm tegi 2012. ja 2013. aastal kindlaks ja luges üles riigi äriühingute valitsemise puudused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles