Heli Koit: kuidas toimib Eestis aus konkurents?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heli Koit
Heli Koit Foto: Elmo Riig / Sakala

Täna hommikul Viljandis tassi kohvi juues sattus kätte Sakala ajaleht, kus Nordecon AS juhatuse esimees väidab, et Ugala remondihanke ümber toimuv ei ole midagi muud, kui aus konkurents, kirjutab riigikogu valimistel osalenud üksikkandidaat ja ettevõtja Heli Koit.

Juba pikka aega avaldab ajakirjandus lugusid saagast, mis toimub Tallinna Tehnikaülikooli ümber. Eile Delfis ilmunud lugu annab ülevaate sellest, kuidas Nordeconi enamusaktsionäri Toomas Lumani ja Jaak Aaviksoo kujundatud TTÜ seadus andis Lumani seltskonnale võimu Aaviksoo rektoriks valida.

2001. aastast kuni tänavu juulini TTÜ kuratooriumis tegutsenud Luman kasvatas ülikooli kuratooriumi võimu ja ehitas samal ajal ülikoolile mitu hoonet. TTÜ arengukavas 2011-2015 planeeriti ehitustegevusele 60,63 miljonit eurot.

15-aastase perioodi jooksul on ehitatud jämedalt öeldes 20 uut hoonet ja renoveeritud 20 hoonet. Teema kohta on mitmeid ja mitmeid artikleid. Lugege ka silmaringi laiendamiseks Toomas Lumani artiklit, kus ta ütleb, et meie riigis ei ole aru saadud, kust raha tuleb. Võin härra Lumanile öelda, et saan siiski üsna selgelt aru, kust see raha tuleb.

Isiklikult puutusin Eestis toimuva «ausa konkurentsiga» viimati kokku aasta tagasi kui osalesime oma ettevõttega Türi valla lumetõrjehanke konkursil. Kaks «targemat ja teadjamat» ettevõtjat esitasid lumetõrjemasinaks veoautod, millel on palju kilovatte, aga võitjaks osutumisel lükkasid viimasel talvel lund ainult ratastraktoritega, mis on 3 korda väiksema võimsusega. Kirjutasime kohalikku lehte, pöördusime riigikontrolli ja rahandusministeeriumi poole ning tulemuseks saime teada, et tegemist on siiski ausa konkurentsiga.

Eks igal inimesel on isiklikust kogemusest rääkida lugu, kuidas toimib «aus konkurents» Eesti riigis. Kui keegi plaanib kirjutada veel artikleid ausast konkurentsis, ärge unustage kasutamast selle väljendi puhul jutumärke, sest muidu mõjub see sõnapaar juba kõigile koomilisena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles