Postimees 1935. aastal: lõbustuskohad jäid kitsaks – näituse- ja laulupeoöö

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pidu täies hoos: Tallinna lauluväljak IX üldlaulupeo ajal juuni viimastel päevadel 1928. Kogu ansambel valmis kõigest kuue nädalaga, ehitusel töötas poolteistsada vilunud töömeest..
Pidu täies hoos: Tallinna lauluväljak IX üldlaulupeo ajal juuni viimastel päevadel 1928. Kogu ansambel valmis kõigest kuue nädalaga, ehitusel töötas poolteistsada vilunud töömeest.. Foto: Eesti Filmiarhiiv.

Eile algas ligidalt ja kaugelt rahvarändamine Tartu, kes näitusele ja laulupeole, kes laulupeole ja näitusele. Rahvast tuli raudteega, omnibustega, laevadega, krusadega, jalgratastega, hobustega ja leidus rühmi, kes võtsid Tartusse rännaku ette päris jalgsi.

Juba kella 5 paiku oli näituseplatsil näha õige sagedasti laulurahva mütse. Õhtuks nende arv aina suurenes kõikjal linnas. Õige palju laulurahvast käis Vanemuises «Kõrvelaulu» etendusel. Ei saa ju alati näha teatrit.

Korteritesse paigutati laulurahvas seekord suuremalt jaolt koolimajadesse, mis olid ööbimiseks korda seatud. Need aga kellel polnud kuskil paika kuhu pea panna, neile raudteevalitsus lubas ööbida ka huvirongide vaguneis.

Head päevad olid eile kõrtsimeestel. Harilikul õhtul on vahest suursündmuseks, kui kõrtsi ilmub napsuvõtjaid. Eile õhtul ei suutnud aga mitmedki kõrtsid kõiki vastu võtta. Kahju küll kallist külalisest, aga mida seal parata, kui paika pole pakkuda. Ega keegi pole tulnud kõrtsi püsti seisma.

Kuni kella 12-ni kees elav tegevus ka näituseplatsil. See oli eelproov tänaõhtusele rahvapeole. Illuminaatorid tegid proove mitmesuguste tulevärkidega. Lasti üles rakette, mis purunesid taevas tuhandeks mitmevärviliseks tulepilveks, mis andsid paksu tulevihma, nii nagu seda näitavad kinofilmid Soodoma ja Gomorra hukkumiskatastroofist.

Aga ka näituseesemete vaatlemist jatkati hoolega. Tulevalgusel paistab nii mõnigi asi teistsugusena kui muidu.

Hommikul kella 5 paiku hakkas saabuma juba uusi huvironge uute külalistega, kelledest paljud asusid otsekohe linna vaatlema ja siirdusid varsti lauluproovile.

PM 1.09.1935

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles