Postimees 1911. aastal: sisemine politika uue hooaja lävel

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sisemine politika uue hooaja lävel. Suvised puhkuseajad on mööda ja politikaelu hakkab ennast jälle päälinnas koondama. Vanad küsimused, mis kunstlikult kõrvale on tõrjutud, tõusevad uue järelejätmatu visadusega päevakorrale ja nõuavad otsustamist. Ärkavad vanad mured ja tõusevad uued lootused.

Ühendatud valitsusel on nähtavasti mõte ka tulevaseks politiliseks hooajaks Venemaa seadusandlistele asutustele ja kodanikkudele siiamaalses tagurlises-rahvuslises sihis politilisi aimeid läbivaatamiseks ja ajaviitmiseks ette tuua. On ju hädasti tarvis, et «võõraste rahvaste» hädaohu tont enne päevakorralt ei kaoks, kui vähemalt Läänekubermangude uus semstvoseadus oma rahvusliste kuuriatega kindlasti kasutuse all on.

Kõikidel on ju veel meeles, missuguste aru korraliste abinõudega see seadus maksma pandi, kuidas ta suureks Venemaa eluküsimuseks tõsteti ja missuguseks jõuukatseks see asi pääministri ja tema vastaste vahel muutus. Hädavaevalt sai pääminister ähvardavast kriisisest sellega üle, et maksmapandud seadus alles duuma viimasel koosoleku päeval sisse anti, nii et duumal enam aega ei olnud seda sellel koosolekul harutada ega tagasi lükata. Loodeti, et sügisel harutamisel valitsuse seisukohta palju parem kaitsta on. Esiteks oli arvata, et politilise vastasrinna ägedus seks ajaks jahtub, ja et teiseks uus seadus vaheajal maksma pandakse ja sellejuures oma otstarbekohasuse ja tarviduse eest ikka kõneleb.

29.08.1911

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles