Postimees 1899. aastal: awaliku rahanurumise wastu

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Awaliku rahanurumise wastu palutakse järgmisi ridasid awaldada.

Neid, kes meie linnas lillemüüjate poisikeste ja tüdrukukeste üle pahandust on awaldanud, ei ole küll mitte wähe. Waewalt on lumi sulanud, kohe on poisikesed ja tüdrukukesed uulitsate ja jalutuskäigu kohtadel ümber jooksmas, et igale inimesele lillekesi müüa pakkuda. Kuid palju pahemad on need poisikesed, kes hulga kaupa ümber jooksewad ja jalutajaid kui ka neid inimesi, kellel äritalitused ees, tungiwa rahanurumisega pahandawad. Enamasti paluwad nad ikka surnud emadele ja haigetele wanematele. — Weel pahem on lugu sellel, kes juhtub naesterahwaga kõndima: siis piirawad nad õnnetuma sisse, ja ei jäta enne oma nurumisega rahule, kui inimene neile midagi on andnud. Juhtub see aga wähe ehk mitte midagi andma, siis lähewad nad häbemataks ja hüüawad temale kõiksugu sõimusõnu järele. Ma ise juhtusin korra nägema, kui nad ühte meeste- ja naesterahwast niikaua roppude sõimusõnadega piinasiwad, kuni meesterahwas neile 20 kop. ära andis, ja kuulsin ka, kuidas nad selle eest lähemasse trahterisse «kikast wiskama» lubasiwad minna.

Kas wõiks wahest politsei selles asjas parandust muretseda, kuna ju seaduse järgi awalik kerjamine uulitsatel keelatud on?

Toimetuse poolt paneksime iseäralist rõhku weel selle pääle, et awalik kerjamine just laste kohta kõige halwemat mõju awaldab. Mitmelt poolt on meile kaewatud, et pisikesed kerjused kõik saadud kopikad kärmesti kõrtsi wiiwad jne. Harwa juhtub neid lapsi, kes tõesti haigetele wanematele andeid kerjawad. 28.08.1899

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles