Postimees 1933. aastal: rahulolematuse laine õpetajaskonnas.

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Õpetajate kongressi otsused, mis teatawasti tehti noorsotsialistlikkude õpetajate poolt organiseeritud juhusliku enamusega, on õpetajaskonnas üle maa esile kutsunud rahulolematuse laine. Narwa õpetajaskond on juba otsustanud kongressi otsust mitte tunnustada. Tartu õpetajad on otsuste pärast ärewuses ja tahawad samme astuda, et need mitte jõusse ei pääseks.

Kuna õpetajate kongress aset leidis koolitöö waheajal, kus õpetajad linnast eemal olles puhkeaega mööda saatsid, ei saanud Tartu õpetajad oma esindajatele kongressisõiduks anda instruktsoone. Keskkooliõpetajad, kelledest enamus kuulub uude awatud ühingusse, ei saa mingil tingimusel nõustuda nende resolutsioonidega, mis wõeti wiimasel kongressil ülesköetud meeleolude all wastu.

Kongressi otsused, kui need teatawaks said õpetajatele, on pahandawalt mõjunud. Kõige enam pahandab aga õpetajaid seisukoht, et neid on wiidud poliitilise liidu — tööliste liidu alla.

Sellega tahetakse nähtawasti awalikult näidata, missugust teed edaspidi õpetajail tuleks käia.

Ollakse tõsiselt rahul, et haridusminister on hakanud huwi tundma nende isikute wastu, kes räuskawalt kongressil on ülesastunud ja seega üldist õpetajate kutseeetikat riiwanud. Nii näiteks on mõni nõudnud ägedalt seltskondlisest tööst loobumist, kuid pole ise seni weel suutnud kättki seltskonnatöö külge panna. 26.08.1933

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles