Postimees 1910. aastal: võim on hell riist

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kangem valvekord pikendatud! Venemaad ei suudeta mitte hariliku seadusekorra alusel valitseda. Aastast aastasse pikendatakse kangemat ehk arukordset valvuskorda, mis 1881. aastal erutava käärimiseaja puhul ajutiseks välja kuulutati. Mõned maaosad, kubermangud ja maakonnad on viimsel aastal kangema valvuskorra alt vabastatud, misjuures nende maakohtade kuberneridele ehk kindralkuberneridele õigus on jäetud erakordse seadusekorra põhjal iseäralikka sunduslikka määrusi välja anda. Muidu jääb erakordne võimukord maksma, mille järele kuberneridele ja kindralkuberneridele suurem võim kätte on antud kui harilik seadus seda lubab.

Kubermangude hulka, kus kangem valvuskord 1 aasta pääle, kuni 4. septembrini 1911, pikendatud on, käivad ka Balti kubermangud: Eesti, Liivi- ja Kuramaa.

Nagu teada, pidivad ka tagurlised Vene ajalehed tunnistama, et Balti mail rahvas täiesti rahulik on. Niisama pidivad ka kõik jutud Balti rahvaste riiklistest lahkpüüetest vaikima. Nõnda ei tea siis mitte, mis põhjal erakordset võimukorda Baltimail jälle pikendatud on.

Kõigesuuremaks riigitarkuseks on, et valitsusekorra kandjaks riigikodanikkude ustavust tehakse. Ajalugu näitab, et see valitsus kõige kindlamal alusel seisab, kes mitte vastu rahva tahtmist riigivõimu pidamas ei ole. Isegi raudkantsler Bismarck, kes riigimehena võimu ja selle tarvitamist mitte ei põlanud, seletas erakordse seadusekorra väljakuulutamise soovijatele: Sõjaseaduse abil võib iga rumal valitseda!

Võim on hell riist. Kui teda alatasa tarvitada, läheb ta nüriks. Kui tahetakse, et ta ikka vahe oleks ja mõjuks, siis tuleb teda ainult tõsise tarviduse puhul käima panna!

25.08.1910

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles